facebook

Прибирання класів і дворів: що не повинні робити українські школярі

Прибирання класів і дворів: що не повинні робити українські школярі

Часто в соцмережах батьки скаржаться, що дитину змушують в школі прибирати двір або парк. Експерти пояснюють, українське законодавство забороняє залучати дітей до праці.
В Україні залучати дітей до роботи замість проведення уроків не мають права.

Педагогам нагадали про пункті 1 статті 53 Закону України “Про освіту”, в якому йдеться про те, що діти мають право на безпечні умови навчання, які повинен створити керівник освітнього закладу.

Важливо, що відповідно до пункту 5 статті 53 Закону України “Про освіту”, дітей заборонено залучати до роботи, якщо це не передбачає освітня програма.

Чи можна залучати дітей до праці

Прийняття дитини на роботу допускається з 16 років (це можуть зробити і з 15 років за згодою батьків).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що законний працю неповнолітніх і волонтерська діяльність повинна здійснюватися в позаурочний час.

Чи повинні діти прибирати в школі

Санітарний регламент для шкіл, що вступив в силу з 1 січня 2021 року змінив правила збирання учнями школи. Тому зараз він не дозволяє прибирання території школи, а лише створює правило, що учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті і прибирати за собою сміття.
Також робота з самообслуговування повинна проводитися за участю педагогічних і / або медичних працівників і не перевищувати 1 годину в тиждень.

Важливо, що волонтер добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність. Відповідно діти можуть добровільно допомогти, наприклад, посадити квіти у дворі або прибирати певну ділянку парку.

яка відповідальність

Згідно зі статтею Конвенції про форми дитячої праці №182, примусову або обов’язкову працю відноситься до однієї з найгірших форм праці дітей. Стаття №43 Конституції України забороняє використання примусової праці.
Згідно зі статтею №150 Кримінального кодексу України, експлуатація дитини, яка не досягла 16 років, шляхом використання його праці карається арештом до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Тому якщо дитина постраждала від трудової експлуатації, то можна звернутися до:

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини. Адреса для звернень – [email protected];
Освітнього омбудсмену;
Національної поліції України;
Державної служби України з питань праці

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Прибирання класів і дворів: що не повинні робити українські школярі