В Україні найфальсифікованішою продукцією є вершкове масло. Виробники часто замінюють тваринні жири рослинними.
“Ми завжди радимо звертати увагу на найменування продукту, його склад. Тобто, якщо ви бачите, що на лицьовій етикетці великими буквами написано: “Селянське 72,5%”, але немає слів “вершкове масло”, не полінуйтеся перевернути і подивитися, що написано дрібними літерами. Переконайтеся, що це не був маргарин або спред”, – каже експерт Центру незалежних споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій, пише Gazeta.ua.
Молоко підробити складно. Водночас згущене молоко часто містить пальмову олію.
Частково фальсифікують ковбасу, особливо варену. Замість м’яса додають соєвий білок.
Кетчупи містять недостатньо концентровану пасту, барвники й консерванти. А не свіжі томати, як зображено на етикетці. Крім того, в майонезі може не виявитися яєць.
“Є поняття “майонезний соус”. Він може бути низької жирності та зовсім без яєць. А є поняття “майонез”. Там обов’язково мають бути яйця”, – каже експерт.
Також підробляють оцет. Його розбавляють водою.
Під виглядом морозива виробники часто продають десерт сумнівної якості.