facebook

Рівень вироблення антитіл в крові за три місяці помітно знижується після вакцинування Pfizer і Moderna

Оцінений рівень вироблення антитіл після вакцинації Pfizer і Moderna та їх зниження


Вчені з США з’ясували, що через три місяці після вакцинації препаратами Pfizer і Moderna гуморальна – пов’язана з антитілами – імунна відповідь на COVID-19 знижується. Стаття дослідників опублікована в журналі Scientific Reports.

Вчені з Північно-Західного університету протестували зразки крові 27 дорослих людей – 13 з позитивним тестом на коронавірус і 14 здорових. Учасники дослідження здавали кров тричі: в перший раз за два-три тижні після першої дози вакцини, у другій через такий же термін після другої, а в третій – через два місяці після неї. Дослідники оцінювали рівень антитіл в крові і наскільки ефективно згодом вони блокують зв’язування білка пепломера коронавіруса з рецепторів ACE2 – головний механізм проникнення SARS-CoV-2 в клітку.

Рівень вироблення антитіл в крові учасників за три місяці помітно знизився. Середній рівень подавлення антитілами через три тижні після другої дози склав 98 відсотків, однак через три місяці він знизився на 20 відсотків. Гуморальна імунна відповідь у тих, хто перехворів COVID-19, була очікувано вищою. Однак виявилося, що у тих, хто переніс хворобу безсимптомно, він був порівнянний з таким у людей з негативним тестом на COVID-19.

Гуморальна імунна відповідь на нові штами коронавіруса була нижчою – через три тижні після другої дози вакцини рівень блокування білка пепломера для «гамма»-штамма склав 70 відсотків, а для «бета»-штамма – 67. Через три місяці ці показали знизилися на 31 і на 27,5 відсотків відповідно.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Рівень вироблення антитіл в крові за три місяці помітно знижується після вакцинування Pfizer і Moderna