facebook

В Україні змінились тарифи на електроенергію. Що варто знати

В Україні змінились тарифи на електроенергію. Що варто знати


З першого жовтня в Україні встановлені нові тарифи на електроенергію для населення: базовий тариф знизився з 1,68 грн за кВт-год до 1,44 грн за кВт-год.
Знижений тариф діятиме у тому випадку, якщо користувач споживає менше 250 кВт-год на місяць.
Водночас домогосподарства, які споживають більше, оплачуватимуть електроенергію за звичайним тарифом — 1,68 грн за кВт-год.
Що кажуть експерти про зниження ціни
На думку менеджера з організації консультативних послуг в сфері енергетичної діяльності “Діксі Груп” Богдана Серебреннікова, рішення про зниження тарифу уряд ухвалив заради “політичних дивідендів”.
“Зараз ціна електроенергії не ринкова, ми маємо її підвищувати для того щоб бути конкурентними. Якщо порівнювати навіть з нашими сусідами найближчими, в Молдові, Грузії ціни на електроенергію вищі ніж в Україні. В Україні ціна найнижча в Європі. Люди які споживають до 250 кіловат вони в місяць будуть економити від 30 до 60 гривень”, — пояснив він у коментарі Суспільному.
Виконавчий директор асоціації енергетичні міста України Святослав Павлюк також назвав встановлений тариф “політичною ціною”.
“На сьогодні ціна електроенергії для населення 1,44. Це політична ціна, яка означає, що хтось комусь хоче сподобатись, там немає економіки. Це означає що за цю різницю хтось має заплатити. Заплатить або бізнес, або держава. Бізнес купує електроенергію за вищою ціною. Це означає що наші товари будуть мати вищу собівартість. Рішення про регулювання цін, які приймав Уряд в останні місяці є божевіллям. Вони є порушенням не тільки наших зовнішніх вимог перед міжнародними структурами, але і порушенням наших планів. Таким чином енергетика не може мати чіткого розуміння, як вона має розвиватися”, — зазначив він.
Що відомо

  • 28 липня Кабінет Міністрів продовжив термін дії чинної моделі покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електричної енергії для населення до 1 вересня. Таким чином в Україні в серпні діятиме єдиний тариф — 1,68 грн/кВт-год.
  • У липні Національний банк прогнозував підвищення цін на електроенергію для населення у третьому кварталі 2021 року.
  • 18 січня Кабінет міністрів ухвалив рішення стосовно встановлення з 1 лютого 2021 року на період дії карантину ціни на природний газ на рівні 6,99 гривні за кубометр для побутових споживачів.
  • 22 січня Кабмін оголосив, що планує виділити 1,4 мільярда гривень з бюджету на виплату компенсацій за оплату електроенергії через скасування пільгових тарифів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні змінились тарифи на електроенергію. Що варто знати