facebook

Перевірка водія на алкоголь: чи потрібно дути драгер

Перевірка водія на алкоголь: чи потрібно дути драгер

Бувають випадки, коли водії отримують протокол за статтею про водіння в нетверезому стані навіть тоді, коли вони не вживали алкоголь. Таке відбувається внаслідок незнання багатьма законодавства. В результаті несправедлива відповідальність за цей протокол приносить масу незручностей у вигляді штрафу розміром 17 тисяч гривень (на перший раз) і позбавлення права на водіння на термін 1 рік.

Щоб цього не допустити, кожен водій повинен знати свої права при проходженні огляду. Крім цього потрібно бути проінформованим про обов’язки поліцейського при проведенні ним огляду. У зв’язку з цим портал “Апостроф” вирішив детально розібратися в процедурі проведення огляду водія на предмет вживання алкоголю або психотропних речовин. У тому числі і в лікарні, а не на місці зупинки.
Місце проведення огляду
Огляд може проводитися у медзакладах або в спеціально обладнаних пересувних пунктах (автомобілях), що належать закладам охорони здоров’я і відповідають установленим МОЗ вимогам.
Хто уповноважений проводити огляд?
Огляд в установах охорони здоров’я щодо виявлення стану сп’яніння проводиться лікарем закладу охорони здоров’я (в сільській місцевості за відсутності лікаря – фельдшером фельдшерсько-акушерського пункту), який пройшов тематичне удосконалення за відповідною програмою.
Порядок проведення огляду
Лікар (фельдшер) повинен ознайомитися з документами особи, яку оглядає (паспорт, особисте посвідчення, посвідчення водія тощо) (за наявності).

Відсутність документів не може бути причиною для відмови в проведенні огляду на стан сп’яніння. В цьому випадку в акті медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (додаток 3) (далі – акт медичного огляду), зазначаються дані щодо зовнішнього вигляду особи, яку оглядають, а також те, що дані про цю особу записані з її слів. У разі надходження документів дані про оглянуту особу долучаються до акту медичного огляду.

Проведення лабораторних досліджень на визначення наркотичного засобу або психотропної речовини обов’язкове.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зразки біологічного середовища для лабораторного дослідження відбираються у дві ємності. Вміст однієї ємності використовується для первинного дослідження, вміст другої ємності зберігається протягом 90 днів.

Предметом дослідження біологічного середовища можуть бути слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук.

Для дослідження біологічного середовища може використовуватися кров, якщо в обстежуваної особи неможливо взяти зразки біологічних середовищ, вказаних вище.
Огляд в медичній установі
Огляд в медичній установі повинен проводитися лікарем з проведенням лабораторних досліджень вимірювальною технікою, яка має сертифікат відповідності та свідоцтво про перевірку.

У той же час водій має право на ознайомлення з документами щодо його огляду. Сам огляд повинен проводитися лише при наявності цих документів. Тільки після цього можна проводити лабораторні дослідження.

Також потрібно запам’ятати, що предметом дослідження в медичній установі може бути тільки слина, сеча, змиви з поверхні губ і шкірного покриву обличчя і рук. Якщо взяти подібні спроби неможливо, то може використовуватися проба крові.

При цьому варто зазначити, що на практиці в медичних установах часто пропонують замість лабораторних досліджень пройти огляд за допомогою алкотестеру “Драгер”. Пам’ятайте, що при огляді в медичній установі це є порушенням порядку огляду. Такий огляд буде вважатися недійсним.

За результатами досліджень складається акт медогляду, на підставі якого складається висновок щодо результатів медичного огляду. Зміст висновку має повідомлятися оглянутій особі в присутності поліцейського.

Акт медичного огляду складається в одному примірнику, який залишається в медичній установі.

Висновок про результати медогляду складається в трьох примірниках: один видається поліцейському, другий – водієві, а третій залишається в медичній установі.

Кожен випадок огляду на стан сп’яніння в медичному закладі реєструється у відповідному журналі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Перевірка водія на алкоголь: чи потрібно дути драгер