facebook

Скільки тримається імунітет після COVID-19: відповідь вчених

Скільки тримається імунітет після COVID-19: відповідь вчених

Антитіла до коронавірусу можуть триматися більше року. Такі дані опублікували дослідники зі Швеції та Італії на сайті bioRxiv.org.

Дослідники перевірили 188 зразків крові, які були взяті у 136 пацієнтів з різними формами коронавірусної інфекції. Також для порівняння використовувалися зразки крові 23 пацієнтів з повною вакцинацією.

Згідно з дослідженнями, найбільша кількість антитіл з’являється на 15-28 день після інфікування коронавірусом. Через деякий час відповідь антитіл IgG і титри нейтралізації плазми знижуються, але через півроку знову стабілізуються. Плазмонейтралізуюча активність проти варіантів вірусу G614 зберігалася до 15 місяців.

У той же час вчені перевірили як довго зберігається імунітет при інших варіантах коронавірусної інфекції. Так, нейтралізуючі титри проти бети, гами і дельта варіантів в плазмі, зібраної на двох етапах одужання (15-103 дні і 9-15 місяці), були в 16 і 8 разів нижче, ніж проти G614.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таким чином, вчені прийшли до висновку, що імунітет від коронавірусу може протриматися досить довго. Однак, варто не виключати небезпеки поширення нових штамів вірусу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Скільки тримається імунітет після COVID-19: відповідь вчених