facebook

Перевірки COVID-сертифікатів та величезні штрафи – незаконні? Що каже адвокат

Перевірки COVID-сертифікатів та величезні штрафи – незаконні? Що каже адвокат

Адвокат прокоментував запроваджені норми карантину, зокрема правила перевезень, а також перевірки медичної документації правоохоронцями
Адвокат Игор Фещенко розповів, чому правила карантину не зовсім законні
У законодавстві є багато прогалин щодо штрафів та перевірок сертифікатів про вакцинацію у транспорті або громадських місцях. Адвокат, керівний партнер АТ “Фещенко та партнери” Ігор Фещенко заявив, що проти права поліції перевіряти документи стає право на лікарську таємницю.


Суди на стороні людей
Фещенко стверджує, що у подібних справах 95% рішень суди ухвалюють на користь обвинувачених громадян. Тобто судді стоять на боці громадян, а не правоохоронців, які складають протоколи.

“Це є підтвердженням того, що такі протоколи є незаконними. У більшості випадків це (рішення) відсутність адміністративного порушення”, – сказав він.

А що з COVID-сертифікатами?
Фещенко зазначає, що поліція не має повноважень перевіряти сертифікати про вакцинацію та довідку з негативними результатами ПЛР-тестів. Він пояснив, що ухвали Кабміну та КМДА не наділяють поліцію правом перевіряти медичні документи.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Усі повноваження поліції закріплені лише в Законі України “Про Національну поліцію”, і таких норм у законі ми не маємо. Ми маємо таку норму законодавства, як ст. 39-1 Закону України про охорону здоров’я, яка передбачає таємницю кожної людини щодо стану її здоров’я. І людина не зобов’язана надавати таку інформацію будь-кому”, – додав адвокат.

Три поради від адвоката, якщо на вас складають протокол:

  • Людина завжди має право на мовчання. Вона може нічого не відповідати копам і не підписувати.
  • Кожен має право на правову допомогу – зателефонувати адвокату чи почекати, доки він приїде на місце.
  • Адвокат радить викликати ще одну оперативну слідчу групу, щоб подати заяву на поліцейських – про перевищення службових повноважень.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Перевірки COVID-сертифікатів та величезні штрафи – незаконні? Що каже адвокат