facebook

Українцям розповіли про смертельні ризики постковідного синдрому

Українцям розповіли про смертельні ризики постковідного синдрому

Після перенесеного COVID-19 у деяких пацієнтів спостерігається постоківдний синдром. Протягом кількох місяців у них спостерігаються симптоми, властиві різним захворюванням. І лікування потребує не лише сама інфекція, а й період після неї.

Про це розповіла член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, народний депутат Вікторія Вагнер, повідомляє НВ.

Посковідний синдром найчастіше притаманний людям із хронічними захворюваннями (цукровим діабетом, загрозою інсульту, гіпертонією, хворобами серця). Але молодь також часто скаржиться на погіршення здоров’я після перенесеного COVID-19.
Тромбоз
Коронавірус може впливати на кровоносну систему та викликати повну або часткову закупорку вен – тромбоз.

У Європі близько 30% пацієнтів скаржаться на тромбоз після тяжкого перебігу COVID-19. Але неофіційні дані можуть у рази перевищувати цю цифру.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Коронаврус викликає запалення в організмі і, як наслідок, підвищує згортання крові. Запалення в легенях та на стінках артерій може зберігатися навіть через кілька місяців після одужання.

Вірусу SARS-CoV-2 дуже комфортно розмножується в клітинах ендотелію, якими зсередини вистелені кровоносні судини. Через запалення утруднюється кровообіг і утворюються тромби. А у тяжкохворих під час хвороби в кров виплескуються хімічні речовини, які ще більше посилюють утворення тромбів.

Небезпека тромбозу в тому, що він не має помітних симптомів, а перші прояви хвороби часто виявляються смертельними. Тому, не здаючи жодних аналізів і думаючи, що з вами все гаразд, ви просто можете не знати про небезпечне захворювання.
Серцево-судинні ускладнення
Якщо у людини є серцево-судинні захворювання, то вона не є пацієнтом з підвищеною чутливістю до коронавірусу. Але наслідки після перенесеної хвороби можуть бути смертельними.

Наприклад, у 2020 році, згідно з даними Держстату, коронавірус посідав третє місце за смертністю в Україні (6,9%). На першому місці були серцево-судинні захворювання (66,1%).

Щодо світової статистики, то лише 16% смертей відбуваються через ССЗ.

Провокує серцево-судинні захворювання не лише коронавірус, а й грип у тяжкій формі або ангіна. Вони здатні, наприклад, викликати інфаркт міокарда.

Коронавірус також негативно впливає на еластичність стінок судин, через що підвищується артеріальний тиск.

У зоні ризику перебувають пацієнти 50+, оскільки вони найчастіше піддаються ССЗ, а коронавірус тільки прискорює процеси захворювання і дуже часто призводить до летальних наслідків.

Крім того, вірус SARS-CoV-2 є дуже специфічним і призводить до пошкодження міокарда. Поразка стінок кровоносних судин також призводить до порушень ритму серця і серцевої недостатності, а в окремих випадках – і до інфаркту.

Тому люди із захворюваннями серця повинні після перенесеного коронавірусу приділити максимум уваги своєму здоров’ю та ССЗ.

Інші ускладнення

У тих, хто переніс коронавірус, спостерігаються й інші ускладнення, найнебезпечніші з яких – церебральні інсульти (найчастіше зустрічаються ішемічні, а рідше – геморагічні).

Після перенесеного COVID-19 такі наслідки з великою ймовірністю можуть стати фатальними.

Американські вчені з’ясували, що у пацієнтів із COVID-19 інсульти зустрічаються у 8 разів частіше, ніж у хворих на грип.

Вікторія Вагнер підсумувала, що перемога над коронавірусом не є кінцем лікування, це лише початок довгого шляху відновлення організму. Навіть якщо у вас немає жодних симптомів, це не означає, що ви здорові – потрібно приділити максимальну увагу перевірці свого організму.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям розповіли про смертельні ризики постковідного синдрому