facebook

Українці платитимуть за газ по-новому: кубометри скасують, а лічильник обійдеться у 25 тис.

Українці платитимуть за газ по-новому: кубометри скасують, а лічильник обійдеться у 25 тис.

В Україні в парламенті ухвалили закон, який дозволить для обліку використаного газу перейти з кубометрів на кВт*год. Тоді українцям доведеться платити не за обсяг блакитного палива, а за одержані одиниці енергії. Для переходу українцям також можна придбати новий лічильник, ціна якого сягає 20-25 тис. грн. Другий варіант – використовувати систему перерахунку кубів у кВт*годину.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. З одного боку така новація дозволить контролювати якість блакитного палива, а з іншого – призведе до того, що всім українцям, населенню та бізнесу доведеться встановити нові лічильники або перераховувати обсяги використаного палива за спеціальною формулою.

Ймовірно, така процедура розпочнеться у травні наступного року і насамперед може зачепити промислових споживачів. Для населення є велика проблема, яка пов’язана з урахуванням кВт*году замість кубометрів.

Спеціальний лічильник в Україні знайти практично неможливо, а коли з’явиться новий облік і їх завезуть масово в країну, ціна може неприємно здивувати. Наразі такі прилади обліку коштують до 25 тис. грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами керівника програм аналітичного центру DiXi Group Романа Ніцовича, для споживача така система дасть низку переваг. Насамперед споживачі зможуть порівнювати обсяги енергії, які вони одержують від газу, наприклад, з електроенергією.

Якщо є така технічна можливість, споживачі зможуть вибрати, який енергоносій вигідніший для опалення або підігріву води саме в їхньому випадку. Закон набуде чинності з травня 2022 року.

При цьому поки що законодавчу базу з цього питання до кінця не прописано. А тому можуть виникнути приховані ризики для споживача, вважає голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“У законопроекті прописано, як буде відбувається перерахунок з кубометрів на кіловат-годинник. Там є два моменти: підвищені норми розрахунку та знижені. Що це означає? Це не пояснюється”, – дивується експерт.

Тобто споживач може отримати перерахунок обсягу кіловат-годин, як у зниженому так і в підвищеному варіанті. Тому сказати, як саме зміняться суми у платіжках, поки що неможливо

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці платитимуть за газ по-новому: кубометри скасують, а лічильник обійдеться у 25 тис.