facebook

Про що слід пам’ятати вакцинованим: розповідає лікар-інфекціоніст

Про що слід пам’ятати вакцинованим: розповідає лікар-інфекціоніст

Імунітет від COVID-19 виробляється поступово

Кількість інфікованих на коронавірусну інфекцію продовжує зростати. Ми запитали в Юрія Жигарєва, лікаря-інфекціоніста вищої категорії, кандидата медичних наук, чи діти важче переносять коронавірусну інфекцію, чи треба робити щеплення ще й від грипу і скільки часу потрібно для вироблення імунітету після вакцинації.

За словами лікаря-інфекціоніста, дійсно зараз почало більше дітей хворіти, оскільки Дельта-варіант вражає й молодих людей, а не лише доросле населення. Це одна з відмінностей нового штаму від того, яким українці інфікувалися в 2020 році.

Однак люди з груп ризику, що мають супутні хронічні захворювання, все ж важче переносять хворобу, ніж підлітки та молодь. Адже гіпертонічна хвороба, діабет, ожиріння та інші хронічні хвороби є провокуючими факторами для більш важкого перебігу COVID-19.  Чим більший вік пацієнта, тим важкий перебіг й тим складніше робити прогнози.

Вакцинацію від грипу треба було починати робити ще у серпні-вересні, вважає Юрій Жигарєв. Оскільки імунітету треба час, щоб виробити антитіла до грипу. Вакцинуватися можна й сьогодні. Втім, в минулому епідемічному сезоні в Україні грипу практично не було.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Що стосується ситуації на сьогодні, то важко сказати. Бо якщо ми беремо те, що було в тому році, то в нас грипу практично не було. Є багато теорій, гіпотез чому це так пройшло. Як буде в цьому році ніхто впевнено сказати не може. Чи буде ріст кількості хворих на грип, чи не буде”, — говорить інфекціоніст.

З іншого боку, на фоні того, що зараз всі лікарні перевантажені хворими й підвищується рівень захворюваності серед дітей на COVID-19, то треба робити все можливе, щоб не було ще й хворих на грип, переконаний лікар.

Українцям слід пам’ятати, що при будь-якому щепленні імунітет виробляється мінімум 2-3 тижні, не важливо, чи це грип, чи це коронавірус, чи інша вакцина. Тому лікарі й наголошували на тому, щоб люди робили щеплення раніше, а не в розпал епідемії.

Коли людина тільки-но отримала щеплення вакциною, вона вразлива. Тож не слід думати, що якщо зробили щеплення, то одразу захищені.
“Точно так само ви будете не захищені й сьогодні, й завтра, й післязавтра. Ваш імунітет почне реагувати на вакцину поступово й ступінь захисту буде підвищуватись протягом тижнів. Від COVID-19 треба робити два щеплення. Тобто тільки через три тижні після ДРУГОГО щеплення у вас може бути максимальний рівень захисту”, — наголосив Юрій Жигарєв.

Тобто, людина зробила перше щеплення, далі має витримати інтервал, далі друге щеплення й після цього імунітет буде вироблятися протягом щонайменше трьох тижнів. Таким чином це вже мине два місяці й навіть більше з моменту отримання першого уколу. Тому українцям слід пам’ятати про це й продовжувати дотримуватися обмежень — без потреби не подорожувати, носити маску, тримати дистанцію, поки організм виробляє імунітет.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Про що слід пам’ятати вакцинованим: розповідає лікар-інфекціоніст