facebook

Панове, що у вас у головах, треба ж трохи думати про своє здоров’я

600 тисяч українців не зробили друге щеплення від COVID-19: панове, що у вас у головах?

ДОРОГІ УКРАЇНЦІ

Якщо ви вже один раз прийшли на вакцинацію – значить, ви точно не належите до тієї категорії наших співгромадян, які вірять у “чипізацію”, бояться 5G або оберігають свій “канал зв’язку з Богом” від згубного впливу вакцини. Отже – ми з вами можемо поговорити серйозно, з аргументами та фактами. Говорити голосом розуму.

Якими б не були мотиви, що спонукали вас прийти на вакцинацію вперше, – завершити розпочате потрібно в будь-якому разі.

Якщо головною причиною погодитися на вакцинацію для вас було саме бажання захистити себе від ускладнень у разі захворювання – саме друге щеплення забезпечить вам максимальний захист.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Згідно з дослідженнями, проведеними Управлінням національної статистики Великобританії та вченими Оксфордського університету, певного ступеня захисту людина набуває вже після першої дози вакцини від коронавірусу. Наприклад, після першої дози BioNTech/Pfizer імовірність потрапити до лікарні з коронавірусом або навіть захворіти з явно вираженими симптомами знижується на 72%. А ось друге щеплення збільшує захист від інфекції до 90%.

До того ж імунітет після повного курсу вакцинації зберігається значно довше. В цьому переконаний науковий співробітник Наффілдського інституту зі здоров’я населення при Оксфордському університеті Коен Повелс. Згідно з даними, які він отримав під час досліджень, рівень антитіл, що сформувалися після однієї дози, – високий. Ось тільки він знижується досить швидко. Щоб імунітет зберігався довше – обов’язковий повний курс вакцинації.

Особливо важливо це для людей похилого віку, для яких захворювання на коронавірус несе значно більше ризиків, ніж для молодих людей. Утім, і молоді краще відповідальніше поставитися до власного здоров’я: нові штами COVID-19 активно “косять” саме молодих людей. Ба більше: дедалі частіше до лікарень з ускладненнями від коронавірусу потрапляють уже навіть маленькі діти.

Подібних досліджень сьогодні існує безліч. Тож те, що повний курс вакцинації захищає набагато надійніше, ніж одна доза вакцини, – цілком підтверджений наукою факт. І якщо ви після двох щеплень продовжуєте дотримуватися елементарних правил захисту (носите захисну маску, користуєтеся антисептиками і дотримуєтеся соціальної дистанції) – у вас є всі шанси не захворіти взагалі.

Якщо ж ви зважилися на перше щеплення від коронавірусу, оскільки злякалися штрафів і обмежень, а потім, побачивши, що в Україні й до цього питання вже традиційно підійшли абияк, вирішили “забити” на ревакцинацію – завершити повний курс щеплення все одно варто. Усі ми втомилися від життя в умовах постійних обмежень. Всі ми хочемо спокійно зустрічатися з друзями, без обмежень вчитися та працювати, вільно ходити за покупками та літати за кордон у відпустку.

Але поки в нашій країні щодня реєструються десятки тисяч нових випадків захворювання, тисячі українців кожного дня потребують медичної допомоги, а сотні – помирають – повернення до нормального життя нам не світить. Незалежно від того, вірите особисто ви в існування пандемії чи ні. Оскільки за такого низького рівня вакцинації, який існує в нашій країні, вірусне навантаження на кожну людину зростає. І в таких умовах максимальний захист справді може врятувати життя. А ще – наблизити формування горезвісного колективного імунітету, який дозволить забути про обмеження.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Панове, що у вас у головах, треба ж трохи думати про своє здоров’я