facebook

В Україні з’явилася нова схема обману: шахраї масово розсилають небезпечні СМС

В Україні з’явилася нова схема обману: шахраї масово розсилають небезпечні СМС

В Україні шахраї розсилають повідомлення, в яких пропонують вказати дані своєї банківської картки для отримання “карантинної виплати”. На тлі обіцянок президента Володимира Зеленського виділити по 1 тис. грн усім вакцинованим (на кіно, концерти, транспорт) шахраї запровадили нову схему. Ті, хто вказує реквізити своєї картки у відповідь на повідомлення, втрачають усі кошти на ній.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Шахраї роблять розсилку на велику кількість номерів із пропозицією отримати винагороду за щось (це може бути надбавка до пенсії, 13 зарплата, карантинні виплати та багато іншого). У такому повідомленні зазвичай розміщено посилання на сайт, де вам потрібно буде ввести дані картки, куди надійдуть гроші. Коли ви їх вкажете, шахраї знімуть усе, що є на цій картці, ще можуть спробувати оформити кредити.

У цій схемі іноді змінюється лише “легенда”. Наприклад, торік шахраї пропонували “карантинні” 8000 грн. Нині, коли одним із найбільш обговорюваних питань стала винагорода для вакцинованих українців, вони взяли це на озброєння. Про таку схему українців попередив ПриватБанк на своїй сторінці у Facebook:

“Виплата COVID-19” – таку нову схему вигадали винахідливі шахраї. Вам надходить повідомлення про виплату на кілька тисяч гривень. Все, що потрібно зробити, перейти за посиланням, заповнити особисті дані та реквізити банківських карток.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Підживлює цю схему ще й не зовсім конкретний вислів президента Володимира Зеленського. Механізму виплат як такого він не роз’яснив, тому це дає зловмисникам широке поле для фантазій.

Чому це не може бути правдою?

Насамперед варто звернути увагу на низку нестикувань між пропозиціями шахраїв та заявами офіційних осіб. Як роз’яснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, програма стартує 19 грудня, виплати можна буде отримати лише на віртуальну картку через Дію, а використовувати лише на певні послуги (наприклад, квитки до кінотеатру, театру чи на концерт, на заняття спортом, подорожі Україною літаком) чи поїздом). Якщо гроші пропонують вже зараз готівкою – це, очевидно, шахрайство. Крім того, якщо обіцяна сума виплат перевищує 1000 грн – це йде врозріз зі словами президента.

Серед іншого має насторожити і той факт, що для отримання допомоги у вас не вимагають подавати величезні пакети документів, як часто буває з українською бюрократією.

“Отримати якісь компенсації завжди було непросто. Потрібно було ще довести, що ви маєте на це право. Відповідно, якщо вам щось подають на блюдечку, потрібно включити мозок і подумати: з чого це раптом все стало так легко?” – розповів архітектор компанії “ІТ Лабораторія” Андрій Перцюх.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні з’явилася нова схема обману: шахраї масово розсилають небезпечні СМС