facebook

Новий штам коронавірусу – чи виявляють його тести і при чому тут СНІД: ВООЗ

Новий штам коронавірусу – чи виявляють його тести і при чому тут СНІД: ВООЗ

Мутація COVID-19 викликає занепокоєння у науковців

ВООЗ класифікувала новий варіант SARS і запропонувала певні рекомендації урядам. Про це повідомлено у відповідній офіційній заяві організації.

Експертна консультативна група 26 листопада 2021 р. проаналізувала ситуацію щодо появи нової мутації. Варіант викликає у них занепокоєння, так як він значно заразніший за інші. ПЛР-діагностика дає можливість виявити новий штам, заявляє ВООЗ. Кілька лабораторій повідомили, що деякі тест-системи виявляють не три, а два цільових гени. Це можна використати для того, щоб встановлювати, що виявлено саме новий штам і далі його секвестувати і досліджувати. Штам SARS-CoV-2 B.1.1.529, який виявили у Африці 24 листопада 2021 р., отримав назву Omicon за 15-ою літерою грецького алфавіту. Спочатку штам зафіксували у ПАР, де останнім часом спостерігали три потужні хвилі захворюваності.

Остання хвиля була сильніша за іншу. Зростання кількості інфекцій збіглось з виявленням нового варіанту. Вперше його знайшли у зразках від 9 листопада 2021 р., а вже через 17 днів ВООЗ оголосило про чергову еволюцію вірусу COVID-19. Наразі Omnicon виявлено у Ботсвані, ПАР та Гонконгу. Згодом перший випадок зафіксували в Бельгії у жінки, яка прилетіла з Єгипту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Згідно з інформацією Bloomberg, науковці припускають, що новий штам мутував в організмі людини з ослабленим імунітетом. Така ситуація виникає при імунодефіциті у пацієнтів з ВІЛ/СНІД, які не проходять імунозамісну терапію. Між тим у ПАР фіксують один з найвищих рівнів захворювання на цю хворобу.

Експерти організації заявляють, що новий штам заразніший, при чому ризик повторного захворювання – вищий, ніж у інших. Тому опубліковано звернення до керівників країн щодо нових заходів безпеки: – посилити спостереження за діагностикою, що краще зрозуміти, які штами циркулюють на якій території; – додати виявлені послідовності геному до загальнодоступних баз; – повідомляти ВООЗ про виявлені випадки нового штаму; – по можливості, спільно з фахівцями організації, проводити польові дослідження, щоб краще зрозуміти вплив штаму на розвиток епідемії та визначити кращі засоби діагностики. Про те. які заходи вжили Великобританія та Ізраїль для захисту від Omnicon, видання “Коментарі” публікувало відповідну інформацію раніше.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Новий штам коронавірусу – чи виявляють його тести і при чому тут СНІД: ВООЗ