facebook

Чи небезпечний новий штам коронавірусу: лікар відповів

Чи небезпечний новий штам коронавірусу: лікар відповів

Про новий штам коронавірусу “Омікрон” розповів у програмі “Сьогодні День. Вихідний” на телеканалі “Україна 24” імунолог Борис Донськой.

“Панікувати не варто, ставитися до нього обережно — так, варто. Чи витіснить він “Дельту”, поки ми не можемо сказати, ще мало випадків проаналізовано. Поки видно, що він як мінімум не поступається “Дельті” в заразності та репродукції, тому те, що він витіснить “Дельту” — така ймовірність, на жаль, є”, — сказав він.

Лікар відповів, який перебіг у хвороби, викликаної штамом “Омікрон”.

“Поки що рано говорити, тому що описано занадто мало клінічних випадків. Чи типові вони, чи не дуже, ми ще не знаємо. Занадто мало пацієнтів, у яких був підтверджений цей штам. Ми ще не знаємо, тому спекулювати, що він слабший або навпаки, сильніший, поки що не варто.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Звичайно, якщо ви хочете максимально заздалегідь уберегти людей від зараження, то чим більше буде вакциновано, тим краще можна запобігти удару. Ми ще не знаємо, наскільки швидко він розмножуватиметься, чи випередить він “Дельту”, але потрібно готувати популяцію до вірусу. Крім того, звісно, карантинні заходи. Причому не обов’язково з країн, де виявили вірус, бо вранці не виявили, а до обіду вже виявлять. Тільки-но почали його тестувати, у багатьох країнах немає тестів. Тому якщо в якійсь країні не було описано випадків вірусу, це не означає, що його там немає, і людина звідти може завезти його. Тож карантин, обмеження, які приїжджають, необхідно тестувати й все одно садити на карантин — тільки так ми зможемо знизити ймовірність попадання цього вірусу (в Україну — ред.). Хоча, на жаль, не обманюватимемо себе, він однак потрапить”, — сказав він.

Нагадаємо, понад 10 країн Європи зафіксували новий штам коронавірусу, якому дали назву “Омікрон” — за назвою літери грецького алфавіту. Багато країн запровадили обмеження на авіарейси з ПАР, де вперше виявили новий штам. Його вже виявили в низці країн Європи: Великій Британії, Бельгії, Італії, Німеччині, Нідерландах. Ізраїль став першою країною, яка закрила свої кордони для іноземних громадян через поширення цього штаму.

Новий варіант коронавірусу викликав глобальну тривогу, вчені намагаються з’ясувати, чи він стійкий до вакцин. Цей штам вважається потенційно небезпечнішим, ніж “Дельта”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи небезпечний новий штам коронавірусу: лікар відповів