facebook

Як працює рух антивакцинаторів в Україні і до чого тут Росія. Анатомія інформаційної кампанії проти COVID-щеплень

За два роки противники вакцинації стали добре організованим та координованим рухом. Вони паразитують на точках болю суспільства та трансформують їх у потрібному руслі. Свідомо чи ні, розхитуючи ситуацію в країні

Весною 2020-го ключові тези антивакцинаторів зводилися до того, що «COVID-19 просто грип», а сама «пандемія штучна». Паралельно рекомендували зміцнювати імунітет рецептами з народної медицини та виступали проти носіння масок. Ці меседжі діяли на багатьох українців як рятівне коло. У ньому не було важкої хвороби, і все, що потрібно було робити, – їсти більше лимона, часнику та бувати на свіжому повітрі. Відносно невелика кількість хворих та померлих ставали додатковим аргументом у правильності вибору.

Усе почало змінюватися в кінці літа 2020 року. Антивакцинаторський рух став набирати обрисів організованої структури зі своїми лідерами, активом, агітаційними матеріалами, регулярними заходами.

Його рупорами стали прихильники «русского міра» та провокатори зі стажем. Наприклад, проросійські блогери Кирило Стремоусов, Дмитро Василець та Вікторія Шилова. Ще один із лідерів руху – Сергій-Родослав Мікітен. Раніше він очолював ГО «Ведичний світ» та брав активну участь у мітингах проти продажу землі і за несплату комунальних платежів.

Заклики до дружби з Росією лунали й на мітингу антивакцинаторів у Києві 3 листопада. Олена Фаіст, керівниця черкаської філії «STOP Fake Pandemic/СТОП Фейк Пандемія», заявляла на камеру, що війну на Донбасі «навʼязали штучно, насправді її немає».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Москва, Пітере, хочу передати братам-словʼянам привіт. Мені надсилали гроші навіть із Росії. Низький уклін, ви нас підтримуєте, ви розумієте, що ми єдиний народ», – казала Фаіст на одному з відео.

Зараз медійним очільником руху є Остап Стахів. Львівський провокатор та політик-невдаха. Наприклад, на початку листопада він без маски увірвався до Єзупільського ліцею на Прикарпатті та зірвав навчальний процес із вимогою поновити на посаді вчительку початкових класів Галину Бусько. Вона відмовилася вакцинуватися від COVID-19 і наказом директора була відсторонена від роботи.

Це була традиційна провокація з трансляцією в соціальні мережі та виголошуванням гучних меседжів. На прохання надягнути маску Стахів відповів: «Застав мене! Ти хто?… Геноцидник!..». Сама ж вакцинація на його думку є «евтаназією та клеймом звіра», тому потрібно її саботувати.

18 листопада його заарештували за підозрою в замаху на повалення конституційного ладу.

З осені 2020-го рух пережив кілька суттєвих трансформацій. Гасло «це просто грип» та боротьба з носінням масок змінилися на протести проти вакцинації. Згодом додалася й нібито боротьба за права та свободи людей. Це реакція на зміну точок болю суспільства.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як працює рух антивакцинаторів в Україні і до чого тут Росія. Анатомія інформаційної кампанії проти COVID-щеплень