facebook

На Бурштинській ТЕС Ахметова приховують масштабну аварію: забруднена вода уже в криницях на Тернопільщині та Франківщини

На Бурштинській ТЕС Ахметова приховують масштабну аварію: забруднена вода уже в криницях на Тернопільщині


На Бурштинський ТЕС Ахметова приховують масштабну аварію – забруднена зі станції вода уже потрапила у Дністер, а звідти у криниці на Тернопільщині.

Про це повідомляють журналісти та експерти у розслідуванні «Схем» та «Центру протидії корупції», пише “Радіо Свобода”.

За версією журналістів, 1 листопада на Бурштинській тепловій електростанції, що розташована в Івано-Франківській області сталася масштабна аварія – на площі 10 гектарів вилилися шкідливі речовини, а саме прорвало золошлакопровід, по якому проходять шкідливі продукти спалювання вугілля, далі ці відходи потрапили у річку Дністер та у криниці жителів Західної України.

Та за версією «ДТЕК Західенерго» в Україні, на Бурштинській тепловій електростанції всього лише прорвало колектор і жодної шкоди довкіллю немає.

Попри все, ні журналістів, ні екологів на територію Бурштинської ТЕС не пустили.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Відтак, журналісти піднімають над станцією квадрокоптер і бачать, що затоплена територія сягає приблизно 10 гектарів. Рідини настільки багато, що вантажівка пливе по ній, як катер.

Коли ці кадри з квадрокоптера показали експертам, ті в один голос підтвердили, що це не прорив колектора, а прорвало саме золошлакопровід, по якому проходять шкідливі продукти спалювання вугілля з ТЕС.

“Ми бачимо частину промислового майданчика Бурштинської станції. Вона затоплена на пів метра, мабуть. Судячи з характеру, кольору, це золошлакові матеріали. І видно автомобіль, що пересувається територією. І судячи з того, що він лишає за собою, там в цей момент сантиметрів 30-40 води з пульпи. Видно, що в момент розливу йшло через під’їзний шлях, йшла вода в став-охолоджувач. Судячи з кількості цієї води, цей розлив при повністю відірваному золошклакопроводі протягом, мабуть, десятка годин. Чорна пляма – дуже схожа на те, що і є зоною пошкодження. За характером самих відходів, 99,9 % – це золошлакові матеріали”, – розповідає колишній старший машиніст турбінного цеху атомної станції Володимир Печерський.

Такої ж думки і Джею Крішні – фахівець Європейського екологічного бюро.

Ви можете бачити, що тут немає ознак специфічного чорного насипу вугілля. Отже, немає підстав говорити, що це було місцем зберігання вугілля, де воно могло випадково змішуватись із водою та бути схожим на пляму золи, – зауважує Джею Крішні. – Колектор води – він має бути дійсно великим, щоб таке велике затоплення трималося так довго. Це лише припущення, та, наскільки я розумію, я не бачу такого великого колектора на супутникових знімках, тому я припускаю, що там немає таких великих водосховищ, які могли б саме так затопити цей регіон і при цьому бути кольору золи”.

Під час зйомок аварії, знімальна група у супроводі екоактивіста взяла проби рідини у двох місцях: з місця розливу води, звідки її викачували у водосховище та з самого водосховища.

За два тижні, наприкінці листопада, журналісти отримали результати. Згідно з висновком дослідження, у відкачаній рідині перевищена допустима норма миш’яку.

Миш’як є токсичним компонентом, вважається канцерогеном. Речовина другого класу небезпеки. Основна проблема, яку викликає миш’як – це ризик хронічних отруєнь.

262671228 581102219782525 1981200172908143329 n

За словами Віталія Шабуніна, українського громадського діяча у сфері боротьби з корупцією, голови правління громадської організації “Центр протидії корупції”, забруднена вода та відходи з Бурштинської ТЕС уже потрапили у річку Дністер та відповідно у криниці жителів Західної України.

“Рідину, яка вилилася під час аварії, відкачували у Бурштинське водосховище, звідки вода потрапляє у місцеві криниці, річку, потім у Дністер і за межі країни. Екпертиза довела, що у воді, яку відкачували у водосховище(!), перевищену норму миш’яку (миш’як є у вугіллі, яке спалюють станції). У ДТЕКу брешуть, що прорвало колектор (звичайну лівньовку) і затопило всього 0,4 га, а шкоди довкіллю нема”, – пише Віталій Шабунін.

За словами активіста, Рінат Ахметов купляє розкішні маєтки на березі Женевського озера, ціною знищення нашого довкілля.

“Поки ДТЕК труїть воду і повітря наших дітей, родина Ахметова насолоджується чистою природою Швейцарії”, – відзначає Віталій Шабунін.

До слова, зараз Бурштинською ТЕС володіють структури олігарха Ріната Ахметова. Незадовго до того, як стати прем’єром, станцією керував Денис Шмигаль.

Про аварію на Бурштинській ТЕС та реальні механізми покарання винних у таких випадках журналісти запитали в прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Він же – ексочільник Бурштинської станції, судячи з реакції, прем’єр про аварію навіть не знав.

«Це щось не то. Не було таких аварій», – сказав він.

Щоб змусити владу відреагувати – юристи «Центру протидії корупції» звернулися з заявою про злочин до Офісу генпрокурора.

“Ми описали всі факти, які нам стали відомі, додали всі докази, які в нас, і готові надати при потребі інші. І попросили терміново, негайно прибути разом з представниками Державної екологічної інспекції на Бурштинську ТЕС, терміново зафіксувати наслідки цієї аварії. Ми просимо також притягнути всіх винних осіб до відповідальності”, – повідомив юрист «Центру протидії корупції» Денис Свириденко.

Станом на час виходу сюжету, попри запевнення ДТЕК, ні громадськість, ні щонайменше частина контролюючих органів досі не розуміють, чи завдала аварія на Бурштинській станції шкоди довкіллю та які це може мати наслідки для здоров’я людей.

Довідково:

За даними британського аналітичного центру Ember, українські теплоелектростанції є головними забрудниками в Європі. А Бурштинська ТЕС – перша на континенті щодо масштабів викидів двоокису сірки. Речовини, яка сприяє хронічним захворюванням дихальних шляхів.

Утім, ця станція для країни дуже важлива. Вона розташована на так званому бурштинському енергетичному острові. Єдина експортує електроенергію до ЄС. За оцінкою експертів, це – монополія ДТЕК на експорт електроенергії за кордон з усієї України.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

На Бурштинській ТЕС Ахметова приховують масштабну аварію: забруднена вода уже в криницях на Тернопільщині та Франківщини