facebook

Мікс вакцин чи бустерна доза: лікарка назвала найкращий захист від COVID-19

Мікс вакцин чи бустерна доза: лікарка назвала найкращий захист від COVID-19

Змішування вакцин від коронавірусу може забезпечити кращий рівень захисту, ніж два щеплення, зроблені однією і тією самою вакциною. Третя, бустерна доза вакцини дасть ще кращий захист, можливо, і від штаму Омікрон.

Таку думку в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL висловила професорка, докториня медичних наук Алла Волоха. “Я особисто дуже чекаю на бустерну дозу вакцини. Вона точно може захистити від Дельти та інших варіантів коронавірусу”, – заявила медикиня.

“Чи захищає вона від Омікрона, ніхто поки не знає. Але думаю, що частково повинна захищати. Я не думаю, що це щось незвичайне, надзвичайне. Бустерна доза не захистить від зараження на 100%, але захистить від важких форм, від госпіталізації, від смерті”, – наголосила Волоха.

Коментуючи дані останніх наукових досліджень, згідно з якими комбінація мРНК-вакцин від COVID-19 може виявитися більш ефективною, ніж щеплення однією вакциною, вона визнала, що таке справді можливо.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Мікс вакцин не забороняється. Теоретично я не виключаю, що люди, щеплені різними вакцинами, можуть мати кращий захист. Але це лише одна наукова робота, це не глобальний висновок”, – зауважила вона.

“Просто є сильніші вакцини і більш слабкі. Якщо це мікс векторної вакцини з мРНК-вакциною, може бути посилення. Наприклад, якщо перша доза CoronaVac, а друга мРНК-вакцина, то теж може бути посилення. Але якщо CoronaVac дати після мРНК, я не знаю, чи буде серйозне посилення”, – пояснила лікарка.

Вона наголосила, що однозначну відповідь на питання, чи потрібно комбінувати вакцини, можна дати лише у кожному конкретному випадку.

“Потрібно дивитися, що з чим змішано, хворіли ці люди на коронавірус чи не хворіли. Тут треба враховувати багато факторів”, – пояснила медикиня.

Як писав OBOZREVATEL, вчені у Великій Британії провели дослідження, присвячене ефективності комбінації вакцин він коронавірусу і дійшли висновку, що в такому випадку можна отримати більшу імунну відповідь. Глава МОЗ України Віктор Ляшко заявив, що бустерні дози вакцин від коронавірусу можуть бути доступні в Україні у січні-лютому 2022 року.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мікс вакцин чи бустерна доза: лікарка назвала найкращий захист від COVID-19