facebook

Українців почнуть штрафувати через комуналку? На які умови пішла влада заради кредиту МВФ

Українців почнуть штрафувати через комуналку? На які умови пішла влада заради кредиту МВФ

Борги за комуналку досягли понад 30 млрд грн.

Уже невдовзі на вимогу Міжнародного валютного фонду в Україні можуть посилити покарання за борги з комуналки. Серед іншого, влада взяла на себе зобов’язання запровадити жорсткіші штрафи.

Ситуація із заборгованістю погіршується в нашій країні щороку. У середньому кожна українська сім’я винна за комуналку близько 4 тисяч гривень.

Про те, як і чому будуть змінювати правила, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Як можуть посилити правила?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Ми займатимемося питанням заборгованості та платіжної дисципліни населення, ТКЕ (теплокомуненерго. – Ред.) та дистриб’юторів, щоб забезпечити безперервність заявок на постачання газу та сприяти розвитку конкурентоспроможного ринку. Ми розробимо відповідні інструменти для ТКЕ, щоб забезпечити стягнення платежів із домогосподарств (зокрема і за рахунок збільшення штрафів та спрощеного правозастосування)”, – йдеться в меморандумі з МВФ.

Наразі українці за кожен день прострочення комуналки платять пеню у розмірі всього 0,01%. Тепер влада збирається покарання посилити. Крім того, розглядають і варіанти, як стягнути заборгованість без звернення до суду.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко впевнений, що ситуація із боргами за комуналку в Україні критична. Вони зростають щороку і на дуже великі суми. Зокрема, за останній рік заборгованість збільшилася на 10 млрд грн. І систему стягнення боргів можуть змінити.

“Думаю, коли йдеться про посилення відповідальності, вони змінять систему, як ці борги “вибивати” з боржників. Якщо зараз ця процедура йде через позов, суд, виконавчу службу, то гадаю, що незабаром навіть позов до суду щодо цього питання не знадобиться. Уже сьогодні в нас є практика списання грошей із рахунків боржників і для цього навіть не завжди потрібно систематизувати ці процеси”, – вважає експерт.

Водночас координаторка житлових програм “Опори” Тетяна Бойко вважає, що основні борги з’являються під час розрахунків постачальників перед такими структурами, як НАК “Нафтогаз України”, “Енергоатом” та інші.

“Це питання спеціально так комуніковане, що нібито не платить населення. Але з населенням потрібно працювати не через колекторів, а як із клієнтами. Для цього для різних категорій неплатників має бути свій підхід. З людьми можна домовитися, укласти договори реструктуризації”, – каже Бойко.

Скільки українці заборгували за комуналку?

В Україні станом на вересень борги за комуналку сягнули 61,5 млрд грн. Це приблизно по 4,1 тис. на кожну сім’ю. Взимку ця цифра може значно збільшитись. Традиційно українці за опалювальні сезони борги накопичують, а потім їх сплачують.

З таким рівнем заборгованості жодне підприємство не може стабільно працювати. Тарифи на комуналку повинні узгоджуватися, зважаючи на собівартість виробництва, інвестиції в ремонти, модернізацію. А коли товар (гарячу воду, електроенергію, газ) українцям постачають, але за це не платять, то вся бізнес-модель руйнується.

Скільки українці винні за комуналку

На величезний рівень комунальних боргів МВФ вказує Україні не вперше. Цього разу влада вкотре взялася виправляти ситуацію. Тут варто зазначити, що серед боржників є, зокрема, мешканці елітних житлових комплексів, де вартість квартир становить від п’яти мільйонів гривень. На житло та автопарк у таких сімей гроші є, а ось на комуналку – немає.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українців почнуть штрафувати через комуналку? На які умови пішла влада заради кредиту МВФ