facebook

Як відмовити дитині у дорогому подарунку або пояснити, чому не той, який вона замовляла: поради психолога

Як відмовити дитині у дорогому подарунку або пояснити, чому не той, який вона замовляла: поради психолога

Новорічні свята – це не лише серйозне випробування гаманця, а й батьківських нервів. Дуже складно відмовити малюкові в іграшці, яку він давно хоче або в тій, яка виявилася найбільшою на полицях у магазині.

Психолог Євгена Камишева радить не привчати дитину до думки, що Святий Миколай чи Дід Мороз – це “мішок із подарунками”. Про те, як делікатно відмовити дитині у її забаганках та не травмувати тендітну психіку, вона розповіла в інтерв’ю “КП в Україні”.

Батьки використовують новорічний подарунок від казкових персонажів як важіль тиску. Мовляв, “якщо ти добре поводитимешся, то Дід Мороз тобі принесе подарунок, а якщо будеш неслухняним – то залишишся без подарунка”. Психолог запевняє, що це прийнятний хід для того, щоб тримати дітей у вузді і вони змогли адаптуватися до норм поведінки у суспільстві.

Сімейний психотерапевт Анастасія Карченкова також наголошує, що заохочення подарунками ніяк не пов’язане з безумовною любов’ю батьків. Безумовне кохання – це про те, що батьки любитимуть дитину, незважаючи на погані оцінки у школі чи пустотливі вчинки. При цьому мама і тато спокійно можуть засуджувати поведінку дитини і лаяти її за цілеспрямоване рішення нашкодити. Виховання не відбивається на коханні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що стосується новорічних подарунків, то дитина не повинна з дитинства сприймати Діда Мороза як банкомат з іграшками. Так, вона може написати йому листа і попросити все, що завгодно, але першочергова мета – це не випрошувати подарунки, а привітати діда Мороза чи Святого Миколая зі святом, розповісти, як минув рік і поділитися своїми мріями. На знак подяки казковий персонаж може надіслати іграшку, але яку саме він вирішить сам.

Якщо дитина образиться і скаже, що це не те, що вона замовляла, то треба пояснити, що Дід Мороз або Святий Миколай – це, насамперед, особистість і йому не вдалося цього разу знайти те, що малюк попросив. Але це сталося не тому, що його не люблять, а тому, що казковий персонаж на те мав свої причини. Можливо, наступного разу все вийде.

Ще можна розповісти, що Дід Мороз працює не один, він має помічників – батьків. Вони можуть знайти бажаний подарунок, а можуть не знайти.

Якщо пояснити це малюкові якомога раніше, то можна уникнути сліз та образ через “неправильний” подарунок на свято.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як відмовити дитині у дорогому подарунку або пояснити, чому не той, який вона замовляла: поради психолога