facebook

В Україні заборонили міцні та ароматизовані сигарети

В Україні заборонили міцні та ароматизовані сигарети

Народні депутати України 317 голосами “за” підтримали законопроєкт про заборону продажу в Україні міцних та ароматизованих цигарок.
Таке рішення було ухвалено на засіданні Верховної Ради 19 листопада 2021 року, а з 16 грудня 2021 року законопроєкт №4358 набув чинності.

Така вимога була продиктована директивою 2014/40/ЄС. Згідно з цим документом, в Україні заборонено продавати ароматизовані тютюнові вироби (фруктові, ментолові та інші), електронні сигарети та заправні контейнери.

За словами депутатів, подібні тютюнові вироби приваблюють підлітків та молодь до куріння та створюють помилкове враження про свою нешкідливість.

Крім того, Закон забороняє продавати сигарети, у яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в димі перевищують допустимі показники:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.
  • нікотин – 1 мг;
  • смола – 10 мг;
  • монооксид вуглецю – 10 мг;

На упаковці електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин до електронних сигарет має бути зазначений весь перелік інгредієнтів у порядку зменшення питомої ваги. Також обов’язково потрібно вказувати вміст нікотину у тютюновому виробі та його дозу у разі одноразового вживання.

Також закон визначає поняття “суспільного місця” для куріння. До нього належить частина будь-якої будівлі, яка відкрита та доступна для населення на платній або безоплатній основі, цілодобово або у певний час. Під’їзди будівель та споруд, підземні переходи, паркінги та стадіони також відносяться до громадських місць.

З цього випливає, що парк, пляж або вулиця в цілому не належать до громадських місць, а отже, там можна спокійно курити. Та й захисну маску носити не потрібно.

Однак, органи місцевого самоврядування можуть доповнювати перелік місць, де куріння заборонено або дозволено.

Крім цього, законом:

  • забороняється реклама, спонсорування та торгівля тютюновими виробами, електронними цигарками та пристроями для куріння особам, які не досягли 21 року;
  • виробники зобов’язуються маркувати упаковку електронних сигарет, рідин та інших тютюнових виробів медичними попередженнями;
  • збільшується розмір медичного попередження із фотографіями. Тепер воно має зайняти не 50%, а 65% від загальної площі пачки.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні заборонили міцні та ароматизовані сигарети