facebook

Новорічні ранки 2021 в Україні: чи можна проводити у школах та дитсадках

Новорічні ранки 2021 в Україні: чи можна проводити у школах та дитсадках

До Нового року менше двох тижнів, і це – традиційний час новорічних ранків для молодших школярів та вихованців дитячих садочків. Але коронавірус нікуди не подівся, як і карантинні обмеження.

Через це святкування не може бути таким, як у допандемічні часи. Проводити дитячі ранки цього року дозволено, але не всюди і за певних умов. OBOZREVATEL розповідає, як мають відбуватися новорічні ранки у школах та дитячих садочках.

Карантин не скасовується

6 грудня набули чинності зміни до постанови №1236 – головного документа, що визначає “правила життя” для українців в умовах пандемії. Уряд вирішив посилити карантинні вимоги, передусім для невакцинованих українців у “жовтих” регіонах.

Головна новація для шкіл – оновлена умова очного навчання. Раніше у “жовтій” зоні вони могли працювати без обмежень, якщо 80% працівників мають хоча б перше щеплення проти COVID-19. Тепер цього недостатньо: вчитись за партами діти можуть, лише якщо 100% колективу їхньої школи щепились принаймні однією дозою. Якщо ж ця умова не виконана, навчання має відбуватись дистанційно. Та сама вимога чинна і для “помаранчевої” зони.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У “червоній” зоні все без змін – там так само для очної роботи необхідна повна вакцинація усіх працівників. Також лишили норму про заборону роботи закладів освіти, якщо на самоізоляції перебувають понад 50% учнів та співробітників. Чинний і дозвіл на очне навчання школярів 1-4 класів та спеціалізованих шкіл незалежно від рівня вакцинації колективу.

Нові карантинні правила набули чинності 6 грудня

Новорічні ранки – подекуди можна, але є умови

У “червоній” зоні без компромісів – новорічні ранки у таких регіонах проводити заборонено. Організувати таке свято для дітей можна лише у закладах освіти, що розташовані у “зеленій, “жовтій” та “помаранчевій” зонах і з дотриманням протиепідемічних вимог.

Згідно з постановою Кабміну, у “жовтих” та “помаранчевих” регіонах на святі можуть бути присутні діти більше ніж одного класу чи групи, а от відвідувачі під забороною – зокрема і батьки. Їх могли би пустити у “зеленій” зоні, але таких регіонів в Україні нині жодного.

Однак є також постанова головного санітарного лікаря МОЗ №10 від 6 вересня 2021 року. І у ній йдеться про те, що батьки можуть заходити до закладів освіти з метою:

  • захисту прав здобувачів освіти, педагогічних та інших працівників закладу;
  • реалізації ними прав, передбачених законодавством;
  • за умови використання засобів індивідуального захисту і вимірювання температури;
  • за умови попереднього узгодження таких дій з керівником закладу.Виходячи з цього, теоретично батькам можна приходити на новорічні ранки – якщо вони виконають усі умови і буде дозвіл директора школи або завідувачки дитсадка.Як зазначає начальник головного управління середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко, відповідальність за освітній процес та забезпечення його умов лежать на керівникові закладу.“Відповідно, в окремих випадках керівник може ухвалювати таке рішення, але треба бути дуже обережними”, – зазначив чиновник в ефірі “Сніданку з 1+1”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Новорічні ранки 2021 в Україні: чи можна проводити у школах та дитсадках