facebook

Допомога малозабезпеченим на відкриття бізнесу: коли запрацює програма і скільки дадуть грошей

З 1 січня 2022 року безробітні малозабезпечені зможуть отримати фінансову допомогу від держави для започаткування власного бізнесу.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Міністерства соціальної політики України.

Допомога надаватиметься в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей («Рука допомоги»). На її реалізацію у держбюджеті на наступний рік передбачено близько 100 млн грн.

Зазначається, що безвідсоткова фінансова допомога розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн) зможе використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів. Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно буде повернути.

Як зауважують у відомстві, сума, яка повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі буде не потрібно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Для отримання фінансової допомоги потрібно звернутись із заявою до центру зайнятості за місцем проживання. Крім того, до центру зайнятості необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи», – ідеться в повідомленні.

Розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації із започаткування і ведення бізнесу та організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання.

Як повідомляв Укрінформ, програма розроблена Міністерством соціальної політики України на основі досвіду пілотного проєкту «Рука допомоги», який був реалізований Мінсоцполітики у 2016-2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей за підтримки Світового банку в рамках проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Допомогу від держави на відкриття власної справи тоді отримали понад 230 учасників пілотного проєкту, з яких більше 90% досі успішно працюють.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Допомога малозабезпеченим на відкриття бізнесу: коли запрацює програма і скільки дадуть грошей