facebook

Порошенко завершив свою промову біля аеропорту та поїхав до Печерського райсуду Києва

Порошенко прилетів до України. Виступив на мітингу

Порошенко
Петро Порошенко прилетів з Польщі до України рейсовим літаком. В аеропорту Жуляни його зустрів багатолюдний мітинг. Він виступив на мітингу і вирушив до суду “давати бій”.
Прогнозували, що Порошенка затримають в аеропорту, але цього не сталося.

Порошенко

Політик деякий час не міг пройти паспортний кордон. Він казав, що у нього забрали паспорт. “Під приводом якоїсь перевірки мене не пускають на територію України. Це провокація. Ми закликаємо прикордонників не виконувати злочинного наказу офісу президента”, – заявив Порошенко.

Згодом паспорт віддали.
Ситуацію вдалося вирішити виключно завдяки тому, що у складі пасажирів рейсу з Варшави була величезна кількість журналістів, сказав експрезидент і подякував AFP, Reuters та ВВС.

“На очах у всього світу вони демонстрували цинічну та безвідповідальну поведінку. Так вони бояться народу, так сильно вони чекали на моє повернення. Так сильно вони боялися світла, фотокамер та наших шановних журналістів”, – заявив Порошенко
Порошенко

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Кілька тисяч прихильників експрезидента скандують біля аеропорту “Зелю геть” і “Україні потрібен Порох”. Біля аеропорту встановили сцену.

“Ми тут не для того, щоб захистити Порошенка, ми тут, щоб об’єднатися захистити Україну”, – заявив експрезидент на мітингу.

Порошенко сказав, що вирушає на суд, де “дасть бій”.

“У нас є перша перемога. Вони збиралися затримати нас в аеропорту і злякалися вас, бо ви – сильні”, – звернувся він до своїх прихильників. Закликав їх прямувати до суду.

“Україні потрібен порох? Все, у вас порох є! Зараз я рухаюсь до суду, Ми покажемо їм брехливий антидержавний суд”, – заявив політик.

мітинг

“А хто звинувачує нас у зраді?  Ті, хто, коли захоплювали Крим зелені чоловічки…вони знімали фільми у Москві, знімали відосики на Червоній площі. Коли катували Рибака у Горлівці, вони членом грали на роялі, вважаючи, що є символом культури України (Рибак – проукраїнський депутат Горлівської міськради Володимир Рибак, якого катували та вбили бойовики ДНР – Ред)”, – сказав політик.

“Сьогодні Зеленський намагається залякати не лише Порошенка, а й увесь український табір. Він намагається дискредитувати Майдан, дискредитувати нашу боротьбу, і це тоді, коли на кордоні України збільшується російська армія. Але Зеленський вважає загрозою не російську армію, а Порошенко”, – заявив на мітингу експікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Раніше очікувалось, що п’ятого президента можуть затримати в аеропорту одразу ж після повернення до України на вимогу Служби безпеки та Державного бюро розслідувань.

Його звинувачують у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій у період 2014-2015 років, під час постачання енергетичного вугілля з території самопроголошених “ДНР-ЛНР”.

  • Порошенко: “Чи мене арештують? Кажу вам, що ні”
  • Порошенко і підозра про держзраду. П’ять важливих речей, які потрібно знати
  • Петро Порошенко повертається до Києва. Його прихильники не виключають арешту

Майже місяць правоохоронці проводили слідчі дії проти Порошенка, який покинув Україну 17 грудня, а суд навіть арештував його майно.

Порошенко

Соратники Порошенка очікували, що правоохоронці можуть затримати його і доправити до суду для обрання запобіжного заходу. Адже слідчі мають ордер на примусове доправлення.

Засідання суду заплановане на 17 січня – самі адвокати просили призначити засідання на день повернення. Початок засідання запланований на 11 годину ранку.

мітинг

“ДБР сподівається, що Петро Порошенко – відповідальний політик та громадянин, виконає усі обов’язки процесуальні та самостійно прибуде на засідання суду”, – Тетяна Сапьян.
Тому можна припускати, що Порошенко матиме змогу самостійно покинути аеропорт та приїхати на засідання суду.
Але на пресконференції напередодні Порошенко заявив, що не вірить владі і очікує від неї порушення закону, а тому люди мають збиратись біля аеропорту попри заяви ДБР.

Впродовж місяця він перебував за межами України. У Стамбулі зустрічався із Вселенським патріархом Варфоломієм, у Варшаві мав зустрічі з польськими політиками, у Брюсселі зустрічався із керівниками Європейської народної партії. Певний час він відпочивав.
За статтями, які інкримінують експрезиденту, передбачене покарання до 15 років позбавлення волі. У цій же справі його можливим спільником фігурує кум Путіна Віктор Медведчук.

Показово, що 17 січня до Києва також прилітає з першим візитом після призначення керівниця МЗС Німеччини Анналена Бербок.

Від підозри до арешту майна

ДБР і СБУ розслідують справу про фінансування терористичних організацій і державну зраду впродовж останніх пів року.

Окрім Петра Порошенка, раніше підозри були висунуті Віктору Медведчуку, колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину та ексдепутату парламенту і колишньому раднику міністра енергетики часів президента Януковича Сергію Кузярі.

Останній, за версією слідства, безпосередньо займався постачанням вугілля із шахт, розташованих на території “ДНР-ЛНР”. Пан Демчишин виїхав за кордон, а Кузяра і Медведчук перебувають під домашнім арештом.

Повістку на допит у ДБР Порошенку намагалися вручити 17 грудня просто біля парламенту, проте він уник зустрічі із правоохоронцями і того ж дня залишив Україну.
20 грудня один із заступників генпрокурора підписав підозру Порошенку, яку йому надіслали поштою. Ірина Венедіктова взяла в цей день відпустку, саме за законом мала б підписувати підозру народному депутату.

А 23 грудня Порошенка викликали на допит, проте він, перебуваючи у Польщі, заявив, що планує повернутися в Україну після Різдвяних свят.

Захисники експрезидента заявляли, що підозру їхньому підзахисному в законний спосіб не вручили і твердили, що поїздки Петра Порошенка за кордон були заплановані заздалегідь. В ДБР це заперечують і кажуть, що квитки на літак за кордон експрезидент взяв у день, коли йому намагалися вручити повістку про виклик до ДБР.
Квасневський про можливий арешт Порошенка: світ не мовчатиме
Порошенко про підозру в держзраді: “Я повернусь у першій половині січня”
“Від авіакомпанії отримали інформацію, що квитки народний депутат Петро Порошенко придбав о 19.04 17 грудня – через кілька годин після того, як слідчі ДБР намагалися вручити йому повістку про виклик”, – повідомляла пресслужба ДБР.
18 грудня у Стамбулі Порошенко вже зустрічався з Вселенським патріархом. Він наполягає, домовився про зустріч заздалегідь ще 15 грудня під час телефонної розмови з патріархом. І дійсно, 15 грудня Порошенко писав у твіттер, що домовився про майбутню зустріч, але не уточнював, на коли.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Порошенко завершив свою промову біля аеропорту та поїхав до Печерського райсуду Києва