Шеф-кухар, співавтор реформи шкільного харчування в Україні та ідеолог проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євген Клопотенко разом із командою готує рецептурний збірник для шкіл. За ним можна буде приготувати 500 страв.
Нові рецепти мають допомогти закладам формувати різноманітні унікальні меню, які до того ж відповідатимуть новим нормам харчування учнів. Про це сам Євген Клопотенко розповів OBOZREVATEL.
За словами шеф-кухаря, вони з командою зараз розробляють та проробляють нові страви для шкільного меню. Усі вони увійдуть до збірки із 500 рецептами: там будуть 160 вже затверджених страв та ще 340 нових.
“Під час роботи над реформою шкільного харчування ми побачили потребу кухарів у збільшенні вибору страв, які вже відповідають новим нормам, для можливості формування меню школами”, – пояснив Клопотенко.
Пів тисячі рецептів, зауважив шеф-кухар, дозволить школам формувати унікальні меню, які будуть відповідати нормам калорійності, білків, жирів і вуглеводів. Крім того, включення до меню найкращих страв кухонь світу, зокрема і української, сприятиме розвитку загальної гастрономічної культури.
Технологічні картки та інші документи команда планує передати на експертизу до Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН та Держпродспоживслужби навесні. Вже готовий збірник має вийти в середині 2022 року. Конкретні назви страв Клопотенко не назвав, зауваживши лише, що вони у розробці.
Про реформу шкільного харчування
Зміни у шкільному харчування почались із розроблення та затвердження МОЗ Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти – він набув чинності 1 січня 2021 року. А 24 березня Кабмін затвердив норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (постанова № 305).
Реформу шкільного харчування започаткувала перша леді Олена Зеленська навесні 2021 року. Меню розробив шеф-кухар Євген Клопотенко з командою його проєкту CultFood. Оновлене меню для їдалень презентували у травні 2021 року, початково воно було розраховане на 4 тижні і містить 160 страв. Зокрема, такі:
- яєчня скрамбл;
- італійський омлет фрітата;
- італійський овочевий суп мінестроне;
- курячі нагетси;
- шпундра – свинина, тушкована з буряком у буряковому квасі;
- верещака – свинячі реберця, запечені в квасі зі спеціями і часником;
Загалом у меню має бути менше хліба, солі, цукру, жирів і водночас – більше овочів, фруктів, м’яса. А у шкільних буфетах тепер заборонено продавати булочки, солодкі газовані та негазовані напої, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
Оновлене меню в школах було впроваджено з 1 вересня 2021 року – це був старт перехідного періоду, який тривав до 1 січня 2022 року. Від нового року нових норм зобов’язані дотримуватись усі школи та дитячі заклади оздоровлення та відпочинку.