facebook

“Омікрон” у домі: як правильно хворіти та чого робити не варто. Поради лікаря

“Омікрон” у домі: як правильно хворіти та чого робити не варто. Поради лікаря

Лікар-пульмонолог про гімнастику під час хвороби, головні правила для інфікованих удома та чого категорично не можна робити після одужання

Кількість інфікувань новим штамом “Омікрон” в Україні продовжує зростати. Відтак, чимало українців знову повернуться у свої домівки на самоізоляцію з ковідом чи підозрою на нього. Особливістю цього штаму є велика схожість на звичайну застуду: багато хто хворіє у домашніх умовах, без потреби госпіталізації.

Тож, як правильно хворіти на коронавірус удома, як захистити інших від інфікування, чи варто ходити хворим на прогулянки, та як врешті повернутись до звичного життя після одужання.

Про це NTA розповів кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії Київського медичного університету, голова Всеукраїнського респіраторного клубу, торакальний хірург і пульмонолог Євген Симонець.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Домашні правила, якщо є хворий на коронавірус

Зараз коронавірус, який мутує, за своїми характеристиками, починаючи від клінічних ознак і закінчуючи швидкістю розповсюдження, дуже схожий на звичайну вірусну інфекцію, ГРВІ, грип, каже Євген Симонець.

Відтак, головні правила, яких мають дотримуватися хворі на коронавірус пацієнти, такі ж, як і при звичайних вірусних інфекціях:

  • потрібно обмежити спілкування зі здоровими людьми
  • якщо здорова людина заходить у кімнату до хворого, то має одягати маску
  • кімнату хворого потрібно часто провітрювати, щонайменше двічі на день: вранці і ввечері перед сном. Утім, найкращий варіант – 4 рази на день
  • використовувати антисептики
  • у хворого має бути окремий свій посуд

При цьому,  якщо в сім’ї є інфікований, то всі контактні особи повинні також бути на самоізоляції.

«Тут важливу роль відіграє самосвідомість. Ці всі тези були дуже важливі на початку пандемії коронавірусу, коли інкубаційний період, від контакту з хворими до перших клінічних проявів, міг досягати двох тижнів. Зараз Омікрон, наприклад. Інкубаційний період може складати максимум три дні. Зазвичай від контактів з хворими до клінічних прояві проходить від 12 до 24 годин», – зауважив лікар.

Хворіти треба вміти правильно

«Залежуватись» в ліжку не варто

Пульмонолог Євген Симонець пояснює, якщо стан хворого не важкий, він не перебуває в стаціонарі, у відділенні інтенсивної терапії, а лікується вдома, то, звичайно, «залежуватись» пацієнту не можна.

 «Ідеально – це не залежуватись. Якщо загальний стан дозволяє, немає такої сильної втоми, то можна сидіти або ходити в межах квартири чи кімнати», – радить лікар.

Проте, навіть якщо пацієнт лежить в ліжку, то найкраща позиція – це лежати на животі. Саме в такій позиції нижній відділ легень починає краще вентилюватись, відтак, пацієнт себе краще почуває і насичує більше себе киснем, ніж лежачи на спині.

Чи можна з коронавірусом іти на прогулянку

Євген Симонець каже, що враховуючи високу різницю температури повітря всередині приміщення і температури на вулиці, ходити на такі прогулянки не варто. Достатньо часто провітрювати кімнату інфікованого.

«Наприклад, на вулиці -10 градусів, а вдома +20. Різниця температури – 30 градусів. Уявіть, який це стрес для слизової дихальних шляхів, яка перебуває у стадії запалення. Тому кисню, яким можна дихати в провітреній квартирі, достатньо», – зауважив лікар.

Для чого дихальна гімнастика

«Дихальну гімнастику краще робити не на початку чи в найгостріший період хвороби, а вдаватися до неї пізніше, коли пік температурний та інтоксикаційний трішки спадає. Зазвичай, це буває на 5-й, 7-й, іноді на 10-й день від початку захворювання», – додав експерт.

За його словами, основні дихальні вправи направлені на те, щоб мінімізувати застійні явища в легенях.

«Застійні явища небезпечні тим, що коли погано вентилюються легені, то приєднується бактеріальна флора, бо ми ж дихаємо нестерильним повітрям. Навіть у нас в просвіті бронхів часто є якщо не патогенні, то умовно патогенні мікроорганізми, які через певну ситуацію, наприклад, гіповентиляцію, з умовно патогенних перетворюються на патогенні.  Вони викликають навіть не вірусну пневмонію, яку ми звикли бачити у пацієнтів з ковідом, а додатково бактеріальну», – каже лікар.

Найкраще починати з найпростіших дихальних практик. Наприклад, з дихальної гімнастики Толкачова.

«Це майже як руханка в школі:  руки підіймаємо вгору – вдих, опускаємо руки вниз – видих. Це один з варіантів дихальних вправ», – розповідає Євген Симонець.

Коли пацієнт адаптувався до найпростішої дихальної практики, то можна переходити на більш активну. При цьому все залежить від первинного стану хворого: займався він раніше спортом чи ні.

Так, хворий може переходити на дихальні вправи Стрельникової або ж східні дихальні практики: цігун, пранаяма. До слова, цігун – це найдавніша дихальна практика.

Одужали. Чого робити категорично не можна

Євген Симонець зауважив, що часто людина, яка одужала від COVID, особливо взимку, йде в сауну. Проте робити цього категорично не можна.

 «Це різко погіршує стан. У мене є пацієнти, які через один-два тижні після одужання йшли в сауну, а після цього опинялися в реанімації. Це пов’язано з реакціями слизової дихальних шляхів на температуру. Бронхи по-іншому реагують, бо вони ще не відновились, пацієнт заходить у дихальну недостатність», – пояснює пульмонолог.

Також після ковіду певний час не можна ходити на масажі, оскільки агресивне збільшення кровообігу в зоні грудної клітки може призвести до негативних наслідків. Зокрема, як пояснює лікар, до збільшення набряку слизової оболонки дихальних шляхів, ускладненого дихання. Тому на масаж можна не швидше, ніж через місяць після одужання.

Як після COVID повернутись до спорту

Пацієнт, який переніс ускладнену коронавірусну інфекцію у вигляді вірусної COVID-асоційованої пневмонії, може приступити до мінімальних  фізичних навантажень лише через місяць після повного одужання.

«Щодо фізичної активності, то згадуємо дітей в школі. Після звичайної вірусної інфекції дитині в школі давали звільнення від фізкультури на два тижні. Це була обов’язкова умова для пацієнтів, які перенесли вірусну інфекцію. Якщо пацієнт переніс пневмонію, то звільнення від фізкультури – на місяць. Така сама ситуація і з ковід-асоційованою пневмонією», – зазначив лікар.

Усі навантаження мають бути під контролем тренера. Якщо він бачить, що людина фізично не готова до навантажень, то треба проконсультуватись з лікарем, визначити рівень сатурації в стані спокої та сатурацію при фізичному навантаженні. Якщо є прояви дихальної недостатності, то пацієнту варто робити спірометрію – метод дослідження функцій зовнішнього дихання, який дозволяє визначити показників дихання.

«Ще один варіант, можливо, треба зробити контрольну комп’ютерну томографію. Проте КТ робиться для контролю не раніше, ніж за два місяці після повного одужання. Раніше немає сенсу робити, бо воно буде менш інформативне»,  – додав Євген Симонець.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Омікрон” у домі: як правильно хворіти та чого робити не варто. Поради лікаря