facebook

Медики назвали 12 найпоширеніших симптомів раку

З метою підвищення обізнаності та покращення освіти про рак та його симптоми фахівці назвали 12 найбільш поширених симптомів раку.

Існує понад 200 різних видів раку, кожен із яких має свої симптоми. Проте є деякі загальні симптоми, характерні більшості видів раку. Неможливо дізнатися про всі ознаки та симптоми кожного типу раку за одну ніч, але розуміння загальних ознак може врятувати життя. Фахівці розкривають 12 найпоширеніших симптомів раку за даними Cancer Research UK. Про це пише Еxpress.

Незрозумілий біль

Біль – це один із способів, яким наше тіло повідомляє нам, що щось не так. Коли ми стаємо старшими, ми частіше відчуваємо біль. Проте незрозумілий біль може бути ознакою чогось серйознішого.

Дуже сильні нічні поти

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Нічне потовиділення може бути спричинене інфекціями або побічним ефектом деяких ліків. З ним також часто стикаються жінки під час менопаузи, але дуже сильний нічний піт може бути ознакою раку.

Нез’ясовна втрата ваги

Невеликі зміни ваги з часом цілком нормальні, але якщо ви втратите помітну кількість ваги без будь-яких зусиль, повідомте про це свого лікаря.

Незвичайна грудка або припухлість у будь-якому місці

Це включає будь-які ущільнення на шиї, під пахвами, животі, паху, грудях, грудях або яєчках.

Втома

Є багато причин, з яких ви можете почуватися більш стомленим, ніж зазвичай, особливо якщо ви переживаєте стрес або у вас проблеми зі сном.

Але якщо ви відчуваєте втому без ясної причини, це може бути ознакою того, що щось не так – поговоріть зі своїм лікарем.

Зміни у шкірі

Шкіра відновлюється дуже швидко, і будь-яке пошкодження зазвичай гоиться протягом тижня або близько того. Коли пляма, бородавка або виразка не гояться, навіть якщо вони безболісні, лікар повинен їх перевірити.

Уражений голос і подих

Хриплий голос або захриплість можуть бути звичайним явищем при застудних захворюваннях. Але хрипкий голос, який не пройшов сам собою, повинен бути перевірений.

Кашель часто зустрічається при застуді та деяких інших захворюваннях, але якщо незрозумілий кашель не проходить протягом декількох тижнів або посилюється, це може бути ознакою раку.

Проблеми з їжею

Будь-які симптоми, що впливають на ваше харчування, можуть бути раком.

Деякі захворювання, зокрема деякі види раку, можуть утруднити ковтання. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо вам важко ковтати і проблема не зникає.

Нормально відчувати невеликий дискомфорт чи біль після прийому великої, жирної чи гострої їжі. Але якщо у вас печія (кислотний рефлюкс) або сильний розлад шлунка, або якщо це особливо болісне, вам слід звернутися до лікаря.

Втрата апетиту є ще однією ознакою раку. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви помітили, що ви не такі голодні, як зазвичай, і вам не стає кращим.

Зміни у випорожненнях чи сечі

Зміни в роботі кишечника, такі як запори, рідкий стілець або більш-менш часто сечовипускання, часто можуть бути пов’язані зі зміною дієти або способу життя.

Однак, якщо у вас є проблеми з сечовипусканням, якщо у вашій сечі або випорожненнях є кров, або ви не можете зрозуміти, чому ви відчуваєте зміни, зверніться до свого терапевта.

Нез’ясовна кровотеча або кров

Незрозуміла кровотеча часто може бути викликана чимось набагато менш серйозним, ніж рак, але ви завжди повинні повідомляти про це свого лікаря, щоб розібратися в суті проблеми.

Це включає кров у калі або сечі, а також блювоту або кашель з кров’ю – незалежно від її кількості і кольору (вона може бути червоною або більш темного кольору, наприклад, коричневого або чорного).

Виразка в роті або плями, які не гояться

Виразки (невеликі ранки) у роті часто з’являються, коли ви трохи виснажені, вони зазвичай проходять приблизно через два тижні.

Про виразку, червону або білу пляму, яка не гоїться через три тижні, слід повідомити свого лікаря або стоматолога.

Постійне здуття живота

Досить часто виникає здуття живота, яке іноді надходить і йде.

Однак, якщо ви відчуваєте здуття живота більшу частину часу (навіть якщо воно приходить і йде), поговоріть зі своїм лікарем, тому що це може бути симптом раку.

Незвичайні зміни грудей

Ми всі знаємо, що потрібно перевіряти наявність ущільнень, але це не єдині зміни в грудях, про які потрібно повідомити лікаря.

Фото: pixabay.com

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Медики назвали 12 найпоширеніших симптомів раку