facebook

Хто за третьою вакциною? Навіщо потрібна бустерна доза і який бонус вона дає

В Україні дозволили ревакцинацію для всіх бажаючих

A doctor or health care professional applies a patch or adhesive bandage to a girl or young woman after vaccination or injection of medication. The concept of medicine and health care, vaccination and treatment of diseases. First aid.

Станом на 13 січня понад 55 тисяч українців отримали бустерну дозу вакцини від коронавірусу. МОЗ з 6 січня запровадив таку можливість для всіх громадян віком від 18 років, щоб забезпечити сильніший та триваліший захист від COVID-19. Для тих, хто планує пройти ревакцинацію чи сумнівається в її необхідності, “Апостроф” розповідає усе, що відомо про “бустер”: кому і коли робити, яка вакцина використовується, наскільки підвищується ефективність і що буде із сертифікатами та поїздками за кордон.

Кому вводять бустерну дозу і в які терміни
З 6 січня введення бустерної дози дозволено всім охочим віком від 18 років. Раніше бустер можна було колоти лише особам, старшим за 60 років.

Бустерну дозу, вона ж ревакцинальна, рекомендують вводити не раніше ніж через 6 місяців після завершення повного курсу вакцинації. Раніше за цей термін вам просто її не зроблять.

Інтервал введення бустерної дози – від 6 до 9 місяців. Хоча, як пояснює імунолог, голова національної технічної групи експертів із імунопрофілактики Федір Лапій, встановленого максимального інтервалу для введення наступної дози вакцини немає. Тому, якщо ви пропустили щеплення, його можна зробити за першої можливості – і воно діятиме.

Не слід плутати бустерну дозу з додатковою. Додаткова доза вводиться людям із тяжкими супутніми захворюваннями. Наприклад, пацієнти з ВІЛ та раком крові, яким дві дози вакцини проти COVID-19 не змогли дати необхідного захисту. Її найкраще отримати за 1-3 місяці після другого щеплення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ті пацієнти, які отримали додаткову дозу, також зможуть отримати бустерну за 3-6 місяців після введення додаткової.

Якою вакциною роблять “бустер”
Як повідомляють у МОЗ, для бустерної дози перевага надається м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною проводився стандартний курс вакцинації.

Тим, хто щепився вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, також рекомендується вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

До речі, у МОЗ нещодавно оновили схеми використання різних вакцин для основного курсу щеплень від COVID-19. Тепер вакцини можна комбінувати:

перша доза CoronaVac + друга AstraZeneca, Pfizer або Moderna;
перша доза AstraZeneca + друга Pfizer або Moderna;
перша доза Pfizer, Moderna + друга AstraZeneca.
Інтервал між введенням для всіх схем – 28 днів. Зазначається, що такі самі схеми можна застосовувати для додаткової або бустерної дози.

Як записатися на ревакцинацію
Бустерне щеплення можна отримати так само, як і перші два. Найпростіше прийти до центрів або пунктів масової вакцинації, які можна знайти за посиланням або за телефоном 0 800 60 20 19. Можна записатися через свого сімейного лікаря та отримати щеплення у своїй поліклініці.

Також можна записатися на вакцинацію на конкретний час через сайт або програму Helsi.

З собою необхідно мати паспорт або інший документ, що засвідчує особу.

Яка ефективність бустерної дози
Дослідження показують, що після двох доз AstraZeneca кількість антитіл до COVID-19 збільшилася від 1,8 до 32,3 рази, залежно від використаної бустерної вакцини. У той же час після повного щеплення Pfizer різні бустерні вакцини підвищували кількість антитіл у 1,3-11,5 разів.

Що стосується CoronaVac, то головний санлікар України Ігор Кузін заявляв, що ефективність після трьох доз китайської вакцини становить 88-90%. Після CoronaVac плюс бустер Pfizer – ефективність у середньому 92-95%.

Єдине, поки не зрозуміло як довго ця ефективність буде зберігатися, оскільки бустерні дози почали вводитись не так давно. У ВООЗ із цього приводу вже висловилися і припустили, що бустерні дози вихідної вакцини навряд чи будуть ефективними для боротьби з вірусом, що еволюціонує. У міжнародній організації охороні здоров’я вважають, що для захисту від нових штамів СOVID-19 потрібні нові вакцини.

У свою чергу генеральний директор компанії Pfizer Альберт Бурла повідомив, що їхня нова вакцина з’явиться вже навесні 2022 року. За його словами, вакцина буде ефективна не лише проти “Омікрону”, а й інших штамів коронавірусу.

Які побічні ефекти
Кількість побічних ефектів така сама, як і при базовому курсі щеплень. Серед можливих “побочок” виділяють такі:

Біль у руці у місці ін’єкції;
Головний біль;
Озноб;
Підвищена температура;
Втома;
Нудота та блювання.
Варто зазначити, що ці побічні ефекти не є небезпечними і є лише ознакою того, що імунна система виконує свою роботу. Полегшити симптоми можна і потрібно знеболюючими та жарознижувальними препаратами. Зазвичай симптоми тривають недовго, але якщо через два або три дні самопочуття не покращується, краще звернутися до лікаря.

Що із сертифікатами
Після щеплення дозою бустера українці зможуть згенерувати новий COVID-сертифікат у додатку “Дія”. У МОЗ попередили, що функція поки що допрацьовується і стане доступною наприкінці січня. Поки що ті, хто зробив бустерну дозу, можуть користуватися зеленим сертифікатом про повну вакцинацію двома дозами.

Також сертифікат із QR-кодом можна буде згенерувати на порталі “Дія”. Крім COVID-сертифікату, українці зможуть отримати нове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Документ діятиме 270 днів (9 місяців) від часу ревакцинації.

Як розповіла заступник міністра охорони здоров’я Марія Карчевич, у новому COVID-сертифікаті будуть вказані дані лише про бустерну дозу вакцини. Тобто якщо ви зробили основну вакцинацію CoronaVac або AstraZeneca, а ревакцинація проводилася Pfizer або Moderna, то в сертифікаті буде вказано Pfizer або Moderna.

Виїзд за кордон із новим сертифікатом
21 грудня 2021 року Європейська комісія ухвалила правила, згідно з якими термін дії сертифікату для поїздок усередині ЄС скорочується до 270 днів. Нові правила будуть застосовуватись з 1 лютого 2022 року.

Простіше кажучи, якщо вашу другу дозу основної вакцинації було зроблено 1 червня 2021 року, то вже 1 березня 2022 року до країн ЄС ви вже не потрапите. Продовжити дію сертифіката можна лише з бустерною дозою. Як ми вже зазначили, діятиме він ще 9 місяців.

І гарна інформація для тих українців, котрі раніше вакцинувалися CoronaVac. Як відомо, хоч китайську вакцину визнали у ВООЗ, її так і не сертифікувало Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА). Це ускладнило можливість українцям подорожувати європейськими країнами, хоча деякі з них все ж таки вносили CoronaVac до списку дозволених.

Тепер же, згідно з інформацією МОЗ, завдяки тому, що в сертифікаті відображатиметься інформація про останню імунізацію, а в нашому випадку це буде Moderna або Pfizer, такий COVID-сертифікат буде валідним для перетину кордону країн, де схвалено Moderna або Pfizer, навіть за первинної вакцинації двома дозами CoronaVac.

Втім, зазначимо, що багато країн ЄС для в’їзду вимагають щеплення щонайменше двома дозами препарату, визнаного у Євросоюзі. І як все ж працюватиме сертифікат із бустерною дозою – на практиці можна буде дізнатися з 1 лютого.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Хто за третьою вакциною? Навіщо потрібна бустерна доза і який бонус вона дає