facebook

Чому мамологи рекомендують після вакцинації проти Соvid-19 не відкладати огляд молочної залози?

Чому мамологи рекомендують після вакцинації проти Соvid-19 не відкладати огляд молочної залози?

Back view of a woman doing mammography examination at hospital.

Збільшені лімфатичні вузли є частим симптомом після вакцинації. Водночас збільшення пахвових лімфовузлів може бути проявом раку молочної залози

Жінки не мають відкладати мамографію через нещодавню вакцинацію проти Covid-19, показало нове дослідження.

Мамологи розповідають, що мамографія регулярно виявляє збільшення пахвових вузлів після вакцинації, але це є короткочасною нешкідливою ознакою того, що вакцина працює. Лікарі говорять: набряк може з’явитися не тільки після щеплення проти Covid, а і після вакцини від грипу або вакцини проти лишаю.

Досі рекомендації лікарів розділюються: одні вважають, що жінкам після вакцинації потрібно зачекати 2-3 тижні, перш ніж робити мамографію, аби пахвова лімфоаденопатія (збільшення вузлів під пахвами) минула і не викликала підозр про рак молочної залози, проявом якого цей симптом теж буває. А інші гадають, що не потрібно відкладати перевірку молочної залози.

У дослідженні брали участь 1 217 жінок, вакцинованих від Covid-19, що пройшли візуалізацію грудей, із них 537 осіб мали лімфоаденопатію. Збільшення лімфатичних вузлів було виявлено у 46% тих, хто отримав вакцину Moderna, 38% тих, хто отримав вакцину Pfizer, та 39% тих, хто отримав вакцину Johnson & Johnson.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я була здивована тим, як швидко опухли лімфатичні вузли і як довго вони зберігалися після того, як були виявлені при звичайній мамографії та ультразвуковому обстеженні”, – сказала авторка дослідження, лікарка Стейсі Вольфсон. – “Ми виявили, що доброякісні збільшення лімфовузлів усе ще присутні у тих, хто скористався відтермінуванням скринінгових обстежень на 4-6 тижнів відповідно до різних рекомендацій. Більше того, ці лімфатичні вузли не змінилися під час контрольних оглядів через 3 місяці, а деякі збільшені лімфатичні вузли зберігалися понад 10 місяців”.

Таким чином, відкладати мамографію на декілька тижнів після вакцинації мало сенсу – лімфоаденопатія цілком імовірно не зникне і тоді. Просто реагувати на лімфоаденопатію при мамографії перший рік після вакцинації не рекомендується, якщо немає інших підозрілих результатів мамографії.

Мамологи нагадують: аби запобігти запущеній стадії раку молочної залози, жінкам віком 40+ років варто регулярно, в ідеалі щороку, проходити обстеження грудей.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чому мамологи рекомендують після вакцинації проти Соvid-19 не відкладати огляд молочної залози?