facebook

Вакцинація чи природна інфекція: що краще захищає від нових штамів коронавірусу. То чи варто вакцинуватись?

Вакцинація чи природна інфекція: що краще захищає від нових штамів коронавірусу

Ще одне дослідження підтвердило, що вакцинація проти COVID-19 може захистити від нових варіантів коронавірусу краще, ніж природна інфекція.

Окрім цього, робота вперше показала, що на імунну відповідь людини проти варіантів вірусу сильно впливає той штам COVID-19, з яким імунна система вперше зіткнулася.
Це явище, відоме як імпринтинг, схоже на те, яке спостерігається у вірусів грипу, які змінюються від сезону до сезону, утворюючи унікальний імунний ландшафт для кожної людини. Попередній вплив різних вірусів грипу може посилювати, а інколи й послаблювати реакцію на нові типи вірусу грипу.

Тому дослідники порівняли рівні та типи антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2 в учасників стенфордського клінічного випробування вакцини BioNTech-Pfizer та у пацієнтів із COVID-19, які лікувалися у Stanford Medicine у ​​перші місяці пандемії. Ці пацієнти занедужали на початку пандемії та, швидше за все, були інфіковані одним з ранніх штамів вірусу, відомим як Wuhan-Hu-1.

Коли ми порівняли реакцію антитіл на інфекцію з реакцією на вакцинацію, ми виявили, що в інфікованих людей вироблялися різні рівні антитіл, які неухильно знижувалися після зараження. Натомість відповідь на вакцинацію навпаки була дуже однорідною – у всіх учасників дослідження була хороша відповідь із високим рівнем антитіл, хоча згодом вони також знизилися,
– йдеться в дослідженні.

Результати дослідження
Вакцина на основі мРНК генерувала найвищі рівні антитіл у порівняні з AstraZeneca, Супутник-V та Sinofarm.
Але кожна з вакцин генерувала достатньо широкий спектр антитіл. Хоча більшість антитіл були націлені на S-білок уханського штаму коронавірусу, решта могли також зв’язуватися з S-білками дев’яти інших варіантів вірусу, включаючи Дельта-варіант.
А ось невакциновані пацієнти, інфіковані Wuhan-Hu-1, виробляли вужчий спектр антитіл, менша кількість з яких могла зв’язуватися з S-білками нових варіантів вірусу.
Це підтверджують і лімфатичні вузли
Коли науковці досліджували лімфатичні вузли вакцинованих та інфікованих людей, вони побачили, що зародкові центри у щеплених виявилися “потужними фабриками” з вироблення антитіл впродовж восьми тижнів після вакцинації. А ось зародкові центри лімфатичних вузлів у людей з важкою формою COVID-19 були погано сформовані й в них були відсутні ключові типи імунних клітин, що свідчить про порушення здатності виробляти антитіла для боротьби з хворобою.

Окрім цього, невакциновані люди, інфіковані штамами Альфа або Дельта, виробляли антитіла, які спеціалізуються на зв’язуванні з вірусним S-білком лише відповідного штаму. Тим часом щеплені люди, які потім інфікувалися Дельта або Альфа, розпізнавали різні варіанти коронавірусів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це означає, що вакциновані люди краще захищені, ніж люди, інфіковані природним шляхом. Аргумент про те, що інфекція працює краще, ніж вакцинація, не підтверджується сучасними даними.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вакцинація чи природна інфекція: що краще захищає від нових штамів коронавірусу. То чи варто вакцинуватись?