facebook

В УКРАЇНІ ПОЧАВСЯ СЕЗОН ЧОРНИЦІ: ЧИ МОЖНА ЇСТИ ЯГОДУ, ЯКА НАКОПИЧУЄ РАДІАЦІЮ

Першу лісову чорницю почали активно продавати на ринках. Але ця ягода здатна накопичувати радіацію. Журналісти контрольну закупівлю і вирушили зі зразками в лабораторію, щоб з’ясувати, чи можна їсти українську чорницю.

На стихійному ринку на Печерську чи не з боєм вдалося добути чотири склянки ягоди. Продавати її кореспондентам не хотіли — довелося взяти чорницю самим, залишивши гроші.

Ще два зразка придбали у різних продавців на офіційному ринку. На тутешню ягоду продавці навіть показали документи.

Всі три зразки віднесли в лабораторію, де їх по черзі відправили в спектрометр, щоб визначити кількість радіоактивного цезію-137.

Перший зразок з ринку показав 40,3 Беккереля на кілограм. Норма становить до 500 беккерелів на кілограм, тому ягода чиста. Другий зразок «офіційної» чорниці — 178 беккерелів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

А ось чорниця зі стихійного ринку серйозно перевищила допустимий рівень, показавши 843 Беккереля. Є цю ягоду можна.

«Якщо людина вживає регулярно з великим перевищенням, то, звичайно, йде накопичення. Збільшується ризик захворювання онкологічного», — пояснює лікар з радіаційної гігієни лабораторного центру МОЗ України Раїса Бабенко.

При цьому обов’язковою перевірки продуктів, зокрема на рівень радіації, в Україні немає. Ягоди в лабораторію приносять в основному самі покупці.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В УКРАЇНІ ПОЧАВСЯ СЕЗОН ЧОРНИЦІ: ЧИ МОЖНА ЇСТИ ЯГОДУ, ЯКА НАКОПИЧУЄ РАДІАЦІЮ