facebook

В Омані у піщаній пустелі утворилося озеро

Коли тропічний циклон Мекуну пронісся над Оманом в травні, він обрушив справжню зливу на місто Салала. А тепер супутникові знимки показують, що після циклону в одному з найбільш посушливих місць на Землі утворилися справжні озера.

Подібних озер в цій пустелі не з’являлося як мінімум років двадцять, згідно з даними Обсерваторії Землі NASA, – повідомляє telegraf.com.

Зазвичай пустеля Руб-ель-Халі отримує максимум 3 см опадів на рік. Цього року там випало близько 28 см опадів.

Це досить незвичайне видовище, але також воно, природно, буде вкрай вигідно для місцевого бізнесу. Через 30 днів після дощу на поверхню проб’ються паростки літніх рослин, і цієї рослинності верблюдам вистачить на наступні два роки.

Пустеля перемагає цивілізацію: ось як відбувається поглинання міст пісками (Фото)

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На Арабському півострові бувають тропічні циклони максимум два рази за рік, але і то рідко, при цьому рівень опадів там все одно малий.

Нинішня ситуація є історичним прецедентом, коли циклон не тільки супроводжувався неймовірним зливою, але і шквальним вітром. Такого в Омані та Ємені не бачили вже дуже давно. А нові знимки із супутників служать вагомим нагадуванням, що такі потужні бурі мають потенціал для радикальної зміни природних пейзажів.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Омані у піщаній пустелі утворилося озеро