facebook

Закінчується термін дії закордонного паспорта, як отримати документ в іншому місті: відповіді ДМС

Мільйони українських громадян, рятуючись від війни, перетинають кордон України, залишають окуповані міста, переміщаються до інших регіонів країни. У зв’язку з цим виникають багато запитань, що робити з паспортами, термін дії яких закінчився, чи можна їх обміняти і як це зробити. Що робити у випадку, якщо переїхав на інше місце проживання, чи є можливість термінового оформлення паспорта. Відповіді на ці та інші запитання у матеріалі ТСН.ua.

Роз’яснення на найпоширеніші запитання щодо паспортів надає Державна міграційна служба України.

Якщо закінчився термін дії закордонного паспорта, чи можливо його продовжити?
Уряд України прийняв постанову, яка надає можливість продовжувати термін дії закордонного паспорта попередніх зразків (не біометричний закордонний паспорт громадянина України, закордонний паспорт, термін дії якого закінчився 2021 року, всіх паспортів, які були оформлені з використанням бланків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України № 1725 від 23.12.2004 р., № 858 від 26.06.2007 р. та № 152 від 07.05.2014 р., в тому числі тих паспортних документів для виїзду за кордон, термін дії яких продовжувався).

У якому випадку термін дії паспорта для виїзду за кордон неможливо продовжити?
якщо власник паспорта вже не є громадянином України;
у разі смерті особи, на ім’я якої було видано закордонний паспорт;
якщо закордонний паспорт втрачений або викрадений;
якщо паспорт оформлений з порушенням законодавства.
Чи можна отримати паспорт в іншому місті, не за місцем реєстрації?

Через воєнний стан в Україні та проблеми з логістикою Державна міграційна служба рекомендує це питання уточнювати безпосередньо у працівників ДМС у тому територіальному підрозділі, який цікавить людину. Отримати інформацію можна за телефонами «гарячих ліній» підрозділів ДМС. За телефоном гарячої лінії апарату ДМС можна з’ясувати й інші запитання щодо надання адміністративних послуг та перевірки стану оформлення документів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Для того, щоб завершити оформлення паспорта чи отримати його в не тому підрозділі ДМС, де подавалися документи, треба звернутися до підрозділу ДМС за місцем фактичного проживання та подати письмову заяву, в якій зазначити:

дані особи – прізвище, ім’я, по-батькові, дату народження;
назву територіального органу/територіального підрозділу ДМС/ЦНАП/ДП «Документ», де подавалися документи;
причини необхідності отримання паспорта в іншому підрозділі ДМС.

Чи можна робити термінове замовлення документів (10 робочих днів для ID-картки та 7 робочих днів для паспорта для виїзду за кордон) та сплачувати за це підвищену суму?
В умовах воєнного стану неможливо дотримуватися встановлених законодавством строків оформлення документів, тому оплачувати підвищений адміністративний збір за термінове оформлення документів не рекомендується.

У випадку, якщо термін дії паспорта, закордонного паспорта, ID картки чи інших документів закінчився, чи будуть такі документи вважатися документами, що посвідчують особу?

Так, для підтвердження громадянства України чи спеціального статусу можна пред’являти документ, термін дії якого як документа, що посвідчує особу, закінчився. Так само можна пред’являти документ, до якого своєчасно не вклеєно фотокартку по досягненню 25-ти та 45-річного віку.

Чи можна слідкувати за статусом оформлення паспортного документа, як це було раніше?
Дізнатися про стан оформлення документів можна за допомогою відповідного електронного сервісу «Перевірка стану оформлення документів», доступного на офіційному вебсайті ДМС.

Чи можна переслати готовий паспортний документ громадянина України за кордон?
На сьогодні такої можливості у ДМС України немає.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Закінчується термін дії закордонного паспорта, як отримати документ в іншому місті: відповіді ДМС