facebook

Вчені з США виявили речовину, яка продовжує життя

Дослідники сподіваються, що в разі безпечного застосування речовина стане основою для антивікової терапії.

Натрій-калієва аденозинтрифосфатаза – специфічний фермент, який подовжує життя. Як стверджують науковці Університету Маршалла (США), речовина бере участь в NKAL – циклі генерації активних форм кисню (АФК).

Під час досліджень лабораторні гризуни сиділи на «західній дієті». Харчування мишей складав раціон з високим вмістом вуглеводів і жирів. У результаті, стало добре видно ознаки старіння, велика кількість кисневих радикалів постійно синтезувалася в клітинах тварин.

Деякі миші отримували ін’єкції pNaKtide, інгібітор шляху NKAL. Це знижувало виробництво АФК, у результаті – старіння сповільнювався. Подібні результати отримані і на культурах людських фібробластів — клітинах сполучної тканини.

«Ступінь пошкодження органел та експресія маркерів старіння збільшувалися через стимуляції NKAL. Застосування pNaKtide зменшувало вираженість цих ознак», – йдеться в доповіді вчених із США.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Автори досліджень сподіваються, що в разі безпечного застосування pNaKtide речовина стане основою для антивікової терапії.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вчені з США виявили речовину, яка продовжує життя