facebook

Знаки та жести водіїв: що вони означають мовою автомобілістів

На трасі автомобілісти часто обмінюються цілою системою особливих знаків, що вироблялася роками, які за відсутності голосових можливостей дозволяють передати іншому учаснику дорожнього руху цілком вичерпну інформацію про ту чи ту ситуацію, не знаючи основних положень якої новачок може легко потрапити в халепу.

Традиція кіпати фарами, попереджаючи про засідку поліції, з’явилася кілька десятиліть тому. Як свідчить легенда, раніше додумалися автомобілісти однієї з південних республік, а керівництво поліції не придумало нічого кращого, ніж написати про це у всесоюзній газеті. Кращої реклами не потрібно — буквально за кілька днів після публікації фарами почали сигналити один одному майже всі водії країни.

З того часу “сигнальна енциклопедія” автомобілістів поповнилася солідною кількістю нових “статей”, значення яких зрозуміло далеко не кожному. ТСН.Авто пропонує вам познайомитися з “посланнями”, що полегшують водію існування на дорозі.

Сигнали фарами та “поворотниками”

Одне коротке миготіння далеким світлом у пробці — “проїжджай”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Декілька коротких миготінь далеким світлом: потрібно знизити швидкість і їхати акуратніше, оскільки попереду небезпека або засідка копів; потрібно вимкнути дальнє світло під час руху вночі.

Кілька довгих миготінь далеким світлом “в спину” означає прохання поступитися дорогою, а кілька миготінь “аварійкою” має на меті подякувати вам за те, що поступилися трасою.

Увімкнений лівий “поворотник” біля автобуса або вантажівки (під час руху заміською трасою) попереджає — обганяти не можна.

Увімкнений правий “поворотник” біля автобуса або вантажівки (під час руху заміським шосе), навпаки, запрошує до обгону.

Увімкнений лівий “поворотник” під час обгону у автомобіля, що їде першим, свідчить про те, що автомобіль, який їде першим, обганяє повільнішого учасника руху, але після випередження тихохода не повертається на колишню смугу, а продовжує рухатися зустрічною з увімкненим лівим “поворотником”, показуючи тим хто їде ззаду — зустрічна вільна, обганяй.

Увімкнений правий “поворотник” під час обгону у автомобіля, що їде першим, відповідає описаній вище ситуації, але автомобіль, який їде першим, увімкнув правий “поворотник”, значить, обганяти не можна. Коли для обгону буде достатньо вільного простору, лідер колони знову виїде на зустрічну та увімкне лівий “поворотник”.

Увімкнений лівий або правий “поворотник” під час руху містом у автомобіля, що їде першим, попереджає таким чином інших, що потрібно змінювати смугу. У цьому разі автомобіль, який замикає колону, змінює смугу першим і трохи зменшує швидкість, таким чином створюючи на потрібній смузі простір, куди вклинюються інші учасники колони.

Звукові сигнали

Короткий гудок — означає дружнє вітання або своєрідне “будь ласка”, якщо ви подякували людині “аварійкою”.

Довгий гудок у поєднанні з морганням далеким світлом — важливий сигнал, що попереджає про необхідність негайної зупинки, оскільки попереду чекає небезпека або ваш автомобіль несправний.

Жести руками є одним із найважливіших розділів “азбуки” водія.

Якщо рука описує коло і вказує вниз — отже, одне з коліс вашого авто спущено.

Водієві вантажівки показують дулю, коли між спареними колесами великого вантажу застряг камінь.

Рука вказує на узбіччя – знайте, що ваш автомобіль несправний і потрібно зупинитися.

Рука вказує на двері автомобіля — одна з дверей нещільно зачинена або щось застрягло в отворі.

Удар долонею повітрям — перевірте багажник, напевно, він виявиться відкритим.

Особливе місце у знаковій системі, розробленій автомобілістами, посідають сигнали, якими користуються любителі автомобільних подорожей, що долають маршрути кількома машинами.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Знаки та жести водіїв: що вони означають мовою автомобілістів