facebook

В НБУ пояснили, як зміна офіційного курсу гривні вплине на простих громадян

В НБУ пояснили, як зміна офіційного курсу гривні вплине на простих громадян

Національний банк України 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25%.

Зміна Національним банком офіційного курсу гривні до долара матиме певний вплив на українців залежно від того, як вони отримують доходи.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі всеукраїнського телемарафону.

“Для звичайних громадян – залежить від того, в якому вигляді вони отримують доходи, які товари вони купують – звичайно, це рішення матиме певні ефекти. Для тих громадян, які отримують доходи в гривні, вартість життя дещо зросте через певний перенос корекції обмінного курсу на ціни, на інфляцію, хоча, на нашу думку, за нашими оцінками цей перенос не буде значним – у нас інфляція набагато більше підвищується через ефекти війни на пропозицію товарів, на вартість логістики, на вартість товарів на світових товарних ринках”, – сказав Ніколайчук.
За його словами, при цьому для тих громадян, які, наприклад, продають свої товари та послуги на закордонних ринках і отримують надходження в іноземній валюті, еквівалент їхніх доходів у гривні зросте.
Ніколайчук наголосив, що Нацбанку буде легше утримувати ситуацію на валютному ринку збалансованою, і це рішення в тому числі спрямовано на уникнення макрофінансової дестабілізації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Так само і для бюджету це рішення є досить вигідним, оскільки бюджет частину своїх доходів отримує від податків на імпорт, розуміючи, що імпорт в гривневому еквіваленті зросте, його вартість, більшими будуть і доходи бюджету. Так само зараз уряд отримує значну частину свого фінансування у вигляді коштів від офіційних партнерів як кредити, гранти у валюті і, власне, у гривневому еквіваленті через наше рішення його можливості фінансувати дефіцит бюджету за рахунок зовнішніх ресурсів зростають”, – зазначив заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В НБУ пояснили, як зміна офіційного курсу гривні вплине на простих громадян