facebook

Окупанти прицільно розстріляли колонію в Оленівці з українськими полоненими: Генштаб відреагував на провокацію. ВІДЕО

Окупанти прицільно розстріляли колонію в Оленівці з українськими полоненими: Генштаб відреагував на провокацію

Російська пропаганда вранці 29 липня заявила про обстріл колонії в Оленівці Донецької області, у ньому окупанти звинуватили Збройні сили України. На території колонії утримували українських полонених, за заявами загарбників, близько 40 українців нібито загинули.

Натомість у Головному управлінні розвідки Міноборони України зазначили, що ударів з артилерії по Оленівці завдали самі російські окупанти. Про це повідомляють з посиланням на власні джерела у розвідці українські ЗМІ.

Вранці 29 липня російські пропагандисти звинуватили ЗСУ у тому, що вони начебто “прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові”. Окупанти заявили, що щонайменше 40 військовополонених українців загинули унаслідок обстрілу, ще від 75 до 140 отримали поранення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Пропагандисти також відзначилися цинічною заявою, що ЗСУ нібито умисно завдавали ударів по колонії, аби вбити полонених українських воїнів, які “почали свідчити” і заявили, що зроблено це, мовляв, було “за наказом Зеленського”.

А за версією російського міноборони, причиною “удару ЗСУ” стало начебто чудове поводження окупантів з полоненими, яке, мовляв, спонукало українських воїнів “складати зброю”. Особливо по-блюзнірськи ці заяви виглядають на тлі оприлюдненого напередодні відео з жорстокими катуваннями російськими солдатами полоненого українського воїна.

Водночас на тлі величезної кількості вбитих українських військовополонених окупанти повідомляють лише про “вісім поранених співробітників колонії”, жоден загарбник при цьому “дивом” не загинув.

Натомість неназвані джерела у ГУР МОУ повідомили журналістам, що фіксували артилерійські удари росіян у напрямку окупованої Оленівки. Тобто атаку на колонію здійснили самі окупанти.

Також є інформація, що українських полонених до промзони, саме у той барак, який був обстріляний 29 липня, перевели кілька днів тому.

“Це був барак, у якому були бійці “Азова”, їх перевели до нього за кілька днів до обстрілу, ми ще не могли зрозуміти чому”, – цитують слова співрозмовника з розвідки журналісти.

На криваву провокацію російських загарбників відреагували у Генеральному штабі Збройних сил України. Там заявили, що Росія намагається приховати злочини проти військовополонених, а також звинуватити Україну і зірвати постачання західного озброєння.

“Збройні сили Російської Федерації здійснили прицільний умисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися в тому числі й українські полонені. Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області. Наслідки обстрілу уточнюються”, – зазначили у ГШ ЗСУ.

За інформацією командувача ракетних військ і артилерії командування Сухопутних військ ЗСУ, по району населеного пункту Оленівка Збройні сили України ракетних і артилерійських ударів не завдавали.

“Ракетні війська і артилерія ЗС України завдяки отриманій від країн-партнерів високоточній зброї завдають винятково точних ударів тільки по військових російських об’єктах. Збройні сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де, ймовірно, утримують військовополонених побратимів”, – зазначили у Генштабі.

Там підкреслили, що агресор продовжує ховати власні злочини за провокаціями та звинуваченнями України у обстрілах цивільної інфраструктури та населення.

“Заяви про нібито обстріли цивільної інфраструктури та населення з боку Збройних сил України є відвертою брехнею та провокацією, відповідальність за яку несе Росія – країна-агресор, окупант і спонсор тероризму”, – наголосили у Генштабі.

У Центрі стратегічних комунікацій Збройних сил України заявили, що маячня окупантів про нібито завданий ЗСУ удар по колонії з М142 HIMARS – спроба приховати тортури і вбивства українських полонених.

“Російські окупанти зараз масово повідомляють, що нібито ЗСУ з М142 HIMARS завдали удару по колонії у тимчасово окупованій Оленівці, де утримували полонених українських військових, у тому числі зі складу полку “Азов”. Російські окупанти намагаються приховати тортури та вбивства полонених”, – зазначили у СтратКомі.

Військові навели неспростовні докази того, що ЗСУ не має жодного стосунку до цієї кривавої провокації. Один з найбільших воєнних злочинів – вбивство десятків військовополонених – здійснила Росія.

“Насамперед – кожен постріл М142 HIMARS чітко фіксується, від часу пуску до локації влучання. Такими звинуваченнями м*скалі лише підставляють себе на ешафот! Але ж такі є вимоги тупої пропаганди! Далі. ЗСУ завдають удару високоточною зброєю за місцем, де утримуються українські ж полонені? Що за дика маячня? Хто в це взагалі повірить, крім споживачів інформаційного фаст-фуду, які вижили з розуму? Вочевидь, орки спробували приховати злочини проти полонених, що вони творили весь цей час. Знущання, тортури, вбивства. Для того, щоб замести сліди, і було завдано удару по колонії”, – наголосили у СтратКомі.

“Чекаємо на додаткову інформацію. Але просто хочемо нагадати, що найближчим часом у Херсонській області у ЗСУ цілком міг би з’явитися масштабний обмінний фонд полонених РОА. Тепер він може і не з’явитися… А ще додати сюди нещодавнє відео тортур над нашим полоненим – і шанси вижити всім тим оркам, які рано чи пізно попадуть в Херсонський котел, суттєво зменшились”, – додали військові.

Перший командир полку “Азов” Андрій Білецький підтвердив вбивство Росією військовополонених захисників України. За його даними, захисників Маріуполя перевели в окрему будівлю для зйомок пропагандистського фільму, що не має нічого спільного ані з реальністю, ані з людяністю.

“Щодо удару по колонії в Оленівці, де перебувають наші з “Азовсталі”. Цієї ночі росіяни вбили частину полонених “азовців”. Російське командування обставило масове убивство полонених як дії української армії. Бійці полку були переведені в окрему будівлю. Було проведено пропагандистську роботу – знято людоїдський фільм про “Азовсталь”, – зазначив Білецький.

Він також констатував, що воїни “Азову” нині збирають інформацію і про вбитих росіянами побратимів, і про їхніх вбивць.

“Ми збираємо інформацію про жертв і конкретних виконавців цього воєнного злочину. Вже очевидно, що це був заздалегідь спланований акт країни, якій невідоме поняття офіцерської честі, а тим більше – дотримання Женевських конвенцій, правил, законів та звичаїв війни. Росія не змогла перемогти “Азов” у чесному бою, тому намагається нас знищити віроломством”, – наголосив Білецький.

Перший командир “Азову” оголосив полювання на кожного виконавця цього шокуючого воєнного злочину.

“Я від імені азовських підрозділів оголошую полювання на кожного причетного до масового убивства. Понесе відповідальність кожен рядовий виконавець і кожен організатор незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені й екстерміновані”, – пообіцяв Білецький.

Відреагували на воєнний злочин Росії і в Офісі президента України. Радник голови ОПУ Михайло Подоляк назвав удар РФ по колонії в Оленівці “ще однією вкрай цинічною провокацією російських окупаційних військ з початку війни”.

“Безумовно, має місце ретельно спланований удар по колонії, що був завданий російськими військами. В Оленівці немає оперативних військових цілей для української армії. Ба більше, наші Збройні сили мають всі інструменти для точної ідентифікації об’єктів, які мають бути знищені: складів снарядів, оперативно-тактичних штабів, паливних баз”, – наголосив Подоляк.

До масового вбивства та подальших звинувачень у його скоєнні України пропагандисти ретельно готувалися.

“Масштабність та швидкість інформаційної кампанії з боку російських пропагандистів вказують на те, що це була саме спланована та організована акція. Ми знаємо, що частину полонених захисників перевели в барак, в який відбулося влучання, за декілька днів до злочину. Класична, цинічна та дуже продумана false flag operation”, – підкреслив радник голови ОПУ.

На його думку, мета “оленівського злочину” полягає у тому, щоб приховати зростаючі свідчення про масштаби російських воєнних злочинів та тортур, зірвати домовленості щодо обмінів, дискредитувати Збройні сили України та конкретні моделі іноземної реактивної зброї, яка наводить жах на російських окупантів.

“Точність Збройних сил України доведена численними палаючими російськими складами, логістичними пунктами, командними центрами та мостами Херсонщини. Все, що знищує Україна, має автоматичне підтвердження різними фіксуючими інструментами. Російські істеричні заяви на випередження, що удар було нанесено по полонених українських захисниках, – щоб створити резонанс в Україні та налаштувати населення різних країн проти наших Збройних сил. Мотив зрозумілий. Дійсні особи загиблих буде встановлювати українська розвідка та спецслужби”, – зазначив Подоляк.

Він підкреслив, що удар РФ по колонії в Оленівці – це умисне, цинічне, продумане масове вбивство росіянами українських полонених громадян, що буде розслідуватися Офісом генерального прокурора та міжнародними слідчими групами.

“Очевидно, що в міру наближення тактичних поразок Росія вдаватиметься до нових людожерських провокацій, аби промоутувати їх на глобальні ринки. Вимагаємо також негайної та жорсткої реакції ООН та інших міжнародних організацій – Росію треба виключити з будь-яких міжнародних інституцій”, – зазначив Подоляк.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що окрім військовополонених у селі, де розташовано колонію, окупанти утримували і цивільних. Так, на початку червня стало відомо, що загарбники влаштували ще один фільтраційний табір в Оленівці: там утримують десятки волонтерів. Туди ж звозили тисячі маріупольців після захоплення міста.

Також стало відомо, що на утримання російських окупантів, які потрапили у полон до ЗСУ, Україна витрачає по 3 тис. грн на одного.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Окупанти прицільно розстріляли колонію в Оленівці з українськими полоненими: Генштаб відреагував на провокацію. ВІДЕО