facebook

Достроковий вихід на пенсію: що змінилося під час війни та хто має право

Достроковий вихід на пенсію: що змінилося під час війни та хто має право

Низка категорій українських громадян мають право вийти на пенсію достроково, зокрема, учасники бойових дій та батьки дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку. Для цього потрібно повний страховий стаж та ще кілька вимог.

Про це повідомляє Пенсійний Фонд України у Facebook.

Згідно з чинним законодавством, учасники бойових дій мають право достроково вийти на пенсію після 55 років для чоловіків та після 50 для жінок. Також потрібно мати від 25 років страхового стажу для чоловіків та 20 – для жінок. Розмір виплат залежить від стажу та доходів, з яких сплачували страхові внески.
Водночас учасники бойових дій, які втратили працездатність, отримують від держави підвищення на 25% прожиткового мінімуму, цільову грошову допомогу проживання (40 гривень) та щомісячну державну цільову допомогу у сумі, якої не вистачає до мінімальної пенсії – 210% прожиткового мінімуму.

Згідно Закону України від 15 лютого 2022 року №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”, достроково можуть вийти на пенсію за віком також люди, трудовий договір з якими розірвано роботодавцем через зміни в організації виробництва та праці (ліквідація, реорганізація, банкрутство, перепрофілювання установи, скорочення чисельності або штату працівників).

Як повідомила пресслужба ПФУ, крім наявності повного страхового стажу, є умови, за яких можна вийти достроково на пенсію:
Громадянина звільнили з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва та праці;
Українцю у день звільнення залишилось до 1,5 року до досягнення пенсійного віку;
Особа зареєстрована у держслужбі зайнятості, але там відсутня підходяща для неї робота;
У громадянина є необхідний для отримання пенсії страховий стаж: для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років;
Стан здоров’я працівника не відповідає вимогам займаної посади.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також згідно зміненої статті 115 ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, надається право на дострокове призначення пенсії за віком одному з батьків дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку.

За даними ПФУ, такі пенсії призначають матерям від 50 років тяжко хворих дітей, якщо у них є не менше ніж 15 років страхового стажу. Водночас дострокові пенсійні виплати за віком батькові, який виховував тяжко хвору дитину до шестирічного віку, можуть призначити за вибором матері або якщо її немає, після досягнення батьком віку 55 років. Також у такого батька має бути не менше 20 років страхового стажу.

Подивитись, що означає термін “тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність” можна у статті 1 ЗУ “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Щоб отримати достроково пенсію таким матерям або батькам, потрібно надати відповідну заяву ПФУ, а також додати документ про народження дитини та довідку медичного закладу про її захворювання, що було до шестирічного віку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Достроковий вихід на пенсію: що змінилося під час війни та хто має право