facebook

Інформація про затримання на Харківщині вчителів із Росії виявилася фейком

Інформація про затримання на Харківщині вчителів із Росії виявилася фейком

Інформація про затримання на деокупованій території Харківщини вчителів із Росії виявилася фальшивкою.

Про це з посиланням на відповідь Офісу генерального прокурора на її запит 13 вересня повідомила журналістка Ірина Ромалійська, ведуча проєкту “Радіо Свобода” “Настоящее время”.

Вона нагадала подробиці цієї історії:

Спершу “24-й канал” поширив інформацію, нібито в Харківській області затримали російських вчителів на звільнених територіях. Із посиланням на “джерела в розвідці”. Але новина виписана з оціночними судженнями, що одразу викликає недовіру.
Наступного дня в ТГ-каналі нардеп Олексій Гончаренко з’явилося повідомлення про те, що в Харківській області затримали російських вчителів – без посилання на джерело інформації.
Підсанкційне видання “Страна.ЮА” повідомляє, що затримані російські вчителі – знову ж таки без посилання на джерело інформації. А потім там же дали коментар віцепрем’єрки Ірини Верещук, що вчителів начебто будуть судити за статтею 438 ККУ (“порушення законів та звичаїв війни”, що юридично дивно, але все ж таки). Сама Верещук не підтверджує, що їх затримали. Але ця новина вже розходиться українськими та міжнародними ЗМІ.
“Звертаюсь сьогодні в Офіс генерального прокурора (бо в Україні всі затримання цивільних проходять через прокуратуру). Відповідь Юрія Білоусова, начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту ОГП: “За даними Офісу генерального прокурора, українські правоохоронці не затримували російських вчителів на деокупованих територіях Харківської області“.

І ще джерела в Харківській, Донецькій та Луганській обласних прокуратурах також запевняють: в них не було випадків затримання російських вчителів на деокупованих територіях”, – пише Ромалійська в фейсбуці.

При цьому вона звертає увагу на те, що в Росії слідчий комітет уже порушив справу через начебто затримання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Паралельно з цим проросійський пропагандист Анатолій Шарій “волає про “мразот з Києва”, які “будуть саджати на 15 років вчителів” і що “до суду доживуть не всі”.

Ромалійська прокоментувала: “Я не знаю, хто і навіщо, запустив цей фейк. Українська сторона для того, щоб залякати інших російських вчителів, які хочуть їхати? Можливо. Але тоді не розумію, як у цьому ланцюжку з’явилася “Страна”.
Російське ІПСО, щоб, наприклад, росіянам вдарити по ще одній скрепі – “вчителях”? Чи там, наприклад, щоб російським лібералам показати страшних бендерівців? Я реально не розумію.

Головні висновки:

Треба завжди пам’ятати: у кожного повідомлення має бути джерело інформації. Тобто після кожного речення, де щось подається, як новина, вам мають повідомляти джерело цієї інформації. І тоді – до цього ще можна прислухатися і якось оцінювати.
Кожного разу, коли читаєте “Страну” або вирішуєте дати їм коментар, пам’ятайте: вони в Україні під санкціями, бо в РНБО вважають, що головред видання Гужва та сама “Страна” загрожують національній безпеці України. Вони не раз були помічені в тому, що тупо брешуть на користь Росії”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Інформація про затримання на Харківщині вчителів із Росії виявилася фейком