facebook

Заборона на виїзд з країни під час війни: куди можуть залучити людей без бойового досвіду

Заборона на виїзд з країни під час війни: куди можуть залучити людей без бойового досвіду

Через повномасштабну війну з російськими окупантами та мобілізацію в Україні діє заборона на виїзд за кордон військовозобов’язаних чоловіків. Жителі країни без бойового досвіду можуть допомогти нашій країні виграти війну.

ЗСУ фізично не потребують такої кількості чоловіків, тим більше з низькою мотивацією. Адже ті, хто не хоче захищати країну на фронті, навіть у разі мобілізації не принесуть користі в армії.
Приклад – шоумен Євген Кошовий: “У мене жодних навичок немає. Мене першого ж дня ловить снайпер і стріляє. І чим я допоміг країні? Нічим. Ні-ні, я поки що не збираюся”, – говорив він.

Хоча є думка, що таких “кошових” без бойового досвіду краще випустити з країни, зобов’язавши донатити на ЗСУ, але все не так просто. Як зазначив економіст Андрій Блінов, мобілізацію варто розглядати не лише як призов до армії, а й у ширшому контексті.

“Тут є ще питання переведення економіки на військові рейки. Була така спроба, але зараз ми все ж таки залишаємося на ринкових механізмах: у нас немає талонів, продовольчих карток тощо. Грошово-кредитні відносини зберігаються. Свого часу НБУ намагався зафіксувати обмінний курс, запровадити жорсткі обмеження на валютні та готівкові операції, але згодом ситуацію відпустили. І незважаючи на війну, Україна залишається в системі ринкової економіки”, – описав він ситуацію.
Однак, за словами Блінова, якщо за певного сценарію Україна планує перейти на військову економіку, то обмеження на виїзд є цілком логічними. Все залежить від того, які можливості для опору розглядає військово-політичне керівництво: чи потрібний мобілізаційний ресурс для переведення економіки на військові рейки, чи ні.

Дійсно, згідно зі статтею 8 закону України “Про правовий режим військового стану”, для працездатних громадян може бути запроваджено трудовий обов’язок з метою виконання робіт оборонного характеру, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та суспільно корисних робіт для задоволення потреб ЗСУ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таким чином, як військові люди без бойового досвіду та бажання воювати може і не знадобляться країні, але як працівники тилу цілком зійдуть.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Заборона на виїзд з країни під час війни: куди можуть залучити людей без бойового досвіду