facebook

“Чекати не можуть, щось знають”: Фейгін про наслідки мобілізації для України

На думку Марка Фейгіна, Росія назбирає декілька десятків тисяч вояк, які пройшли гарячі точки. Інші загинуть в перших боях.

Головна ціль, яку Росія хоче досягти зараз за допомогою мобілізованих – не втратити нові захоплені території.

Таку думку в коментарі ТСН.ua висловив відомий російський юрист та блогер Марк Фейгін, коментуючи хід та перспективи мобілізації в Росії.

“В різних вікових та географічних групах все по-різному. Основна маса все ж таки слухняно йде до військкоматів. Дивно, що більшість так робить. Не всі усвідомлюють, що це все не жарти. Більшості або частині прийдеться померти, але вони не вірять у свою смерть. Це вроджений “коктейль” зі страху та алкоголізму”, – вважає Марк Фейгін.

До цього він додає: “Якась частина бунтує, голосує, як кажуть, ногами, виїжджаючи. Таких людей не так і мало. Повідомляється про 260 тисяч. Точна це цифра або ні, але я би сказав, що вона виглядає наближеною до реальної. Ми бачимо протести в Дагестані та в інших місцях. По тому, як все швидко робиться, можна робити висновок, що вони (російська влада – Ред.) затикають дірки на фронті. Мобілізація робиться не для того, щоб їх (новобранців – Ред) привезти до настання зими, а ось-ось. Виходить, що вони (російська влада – Ред.) не можуть чекати. Означає, що про щось таке вони (влада – Ред.) знають, чи щось таке відбувається…Можливо, вони знають про плани командування ЗСУ наступати на Херсон, на лівий берег Осколу. Розвідка працює, тому вони форсують ситуацію”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якість на нулі
На думку Марка Фейгіна, якщо Росія мобілізує навіть близько мільйона людей, то боєздатних з них буде декілька десятків тисяч.

“Але ж ми з вами бачимо якість мобілізованих. Вона не просто нижче середнього, вона – на нулі. Можно зробити висновки, що, схоже, ціль – не стільки наступ Київ, а, насамперед, закріпитись та не дати втратити нові території. Якщо вони хочуть призвати мільйон чоловіків, то, за моїми оцінками, там боєздатних буде 50 тисяч – 60 тисяч максимум. Більше не може бути. Ця категорія, яка раніше пройшла гарячі точки, розуміє що з ними може бути та ентузіазму в них менше всього”.

А ось на запитання про те, чи можливий в Росії спротив мобілізації, Фейгін відповів так: “Я гадаю, що такі випадки можуть виникати. Військомати горять? Протест, бажання пошкодити – таке є. Підпали будуть однозначно”.

Масштабна пастка через паспорт
Своєю чергою, як стало відомо ТСН.ua, багато українських заробітчан – уродженців окупованих територій, які зараз знаходяться в Росії, вважають, що потрапили в справжню пастку.

“Рік тому я отримав “паспорт” “ДНР” та російський паспорт для того, щоб без перешкод виїхати в Росію на заробітки. Якщо я зараз повернусь додому, в Донецьк, то не доїду навіть до свого будинку, тому що мене мобілізують в “ДНР”. Якщо залишусь в Росії, то мене тут теж мобілізують як громадянина Росії. Єдиний вихід, який я бачу – їхати з українським паспортом, наприклад, в Грузію”, – побідкався один з мешканців окупованого Донецька, який зараз працює на будівництві в Росії.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Чекати не можуть, щось знають”: Фейгін про наслідки мобілізації для України