Держстат підрахував, як зросли ціни на основні продукти харчування. Виявилося, що найбільше подорожчали яйця, сало та свинина, водночас подешевшали гречка, яблука, капуста та картопля.
З початку повномасштабної війни Держстат перестав публікувати оперативні дані, зосередившись лише на показниках інфляції та торговельної статистики. Однак у жовтні держслужбовці зробили виняток.
Так, Державна служба статистики оприлюднила дані про середні споживчі ціни на товари та послуги в Україні у вересні 2022 року. Виявилося, що найбільше подорожчали яйця, сало та свинина, водночас сильно подешевшали овочі.
Про це повідомляє сайт Держстату.
За даними статистичного відомства, порівняно із серпнем 2022 року яйця подорожчали на 23,0% до 35,1 гривень за десяток, сало на 13,4% до 149,7 гривень за кілограм, свинина на 7,5% до 164,3 за кілограм, яблука на 7,1% до 18,3 грн за кілограм, рис на 4,3% до 58,5 грн за кілограм, цукор на 4,1% до 35,6 грн. за кілограм.
Водночас, капуста подешевшала 39,7% до 18,6 гривень за кілограм, буряк подешевшав на 33,3% до 13,6 гривень за кілограм, картопля на 20,1% до 10,8 гривень за кілограм, морква на 18,5% – до 23,0 гривні за кілограм.
Окрім того, гречана крупа подешевшала на 6,5% до 89,8 гривень за кілограм.
До речі, Міністерство аграрної політики та продовольства заявило вже, що очікує на певну стабілізацію продовольчих цін у листопаді.