facebook

“Путіну немає що сказати, не оголошувати ж нову мобілізацію”: Фейгін про відміну щорічної пресконференції президента РФ

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков “скасував” щорічну підсумкову пресконференцію кремлівського “фюрера”. А от щорічне звернення до Федеральних зборів все ж вирішили залишити.

За інформацією російських ЗМІ, Путін може звернутися до Федеральних зборів або 21 грудня, в переддень 100-річчя створення СРСР, або 27 грудня. Звернення до Федеральних зборів – ритуальний виступ, якого важко уникнути. Воно прописане в Конституції РФ. Це той мінімум, на який Путін зараз готовий піти, бо там немає комунікації чи діалогу. Він вийде, зачитає промову з листка і все.

Про це в інтерв’ю ТСН.ua сказав російський опозиціонер, правозахисник і адвокат Марк Фейгін.

Ба більше, за його інформацією, і кремлівський широкий прийом, який щороку проводиться, теж начебто скасували.

“А ось із пресконференцією Пєсков скаже: не виходить, ми її переносимо на невизначений термін наступного року. Це як поїздка на Донбас. Пєсков же каже, що Путін обов’язково поїде. Обіцяти – не означає одружитися. Ну що, вийти на пресконференцію й сказати, що ми проводимо нову мобілізацію?” – вважає Марк Фейгін.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На пресконференції доведеться відповідати на запитання, навіть якщо всі вони заздалегідь роздані, все підготовлено, відрепетирувано. Однаково можуть бути несподіванки. А Путіну зараз нема чого сказати.

“А що він скаже? Путін продовжує зображати, правда невпевнено і незграбно, лідера нації, хоча його вже в різних комбінаціях визнали невдахою 2022 року. Тому, звичайно, йому потрібно демонструвати впевненість, мачизм, бо триває війна. Тут не проканає з бородою Діда мороза чи з шапочкою Снігуроньки вийти. Потрібно вселяти мотивацію нації. Особливо тим, кому вмирати. Бо мобілізовані, які вирушають на фронт, мають розуміти, заради чого вони це роблять”, – пояснює Марк Фейгін.

Чи спроможний зараз Путін це вселяти? На думку Марка Фейгіна – ні. І, можливо, оточення Путіна теж це розуміє. Сам Путін, за словами Фейгіна, швидше заспокоює себе, мовляв, візьмемо Бахмут – і тоді виступлю. Чи візьме він, це ще велике запитання. Як би Мелітополь не втратити. Але зараз він просто не готовий виходити до публіки.

“Є й друга причина. Він повинен заспокоювати, крім народу, на який, в принципі, начхати, оточення, владний клас. В широкому сенсі. Не Ковальчука та пару трійку людей, на кшталт Патрушева. Маю на увазі в широкому розумінні клас влади: регіональний, міський, федеральний, уряд, силові структури, держапарат. А ось там бродіння серйозне йде: програємо, успіхів немає, все дарма, напруження високе, санкції, тиск, ізоляція… А якщо він продемонструє ще й якусь невпевненість… За великим рахунком, і до еліти Путіну нема з чим вийти. Я впевнений, що він уникатиме формулювань на кшталт “до Києва дійдемо”. Ти таке заявляєш, а на ранок наступ, як ось харківська операція була”, – вважає Марк Фейгін.

 

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Путіну немає що сказати, не оголошувати ж нову мобілізацію”: Фейгін про відміну щорічної пресконференції президента РФ