facebook

Війна триває: чи посилять мобілізацію в Україні у 2023-му році

Наразі в Україні триває мобілізація. Саме тому наприкінці червня 2022 року українські нардепи запропонували призивати на службу в армію людей з інвалідністю. Однак лише за їхньої згоди.

Відповідний законопроєкт з’явився на сайті Верховної Ради України, пишуть ПроГроші.

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи

Відповідно до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю; відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У цій статті закону чітко не вказано групу інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю не підлягають мобілізації. Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, людей з інвалідністю ІІІ групи можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Чи будуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи

Адвокат Іван Ліберман зазначає, що ІІІ група – це легка інвалідність, тобто, це легкі розлади здоров’я, з якими людина може воювати, пишуть Факти ICTV.

“Крім того, брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”, – каже адвокат.

Мобілізувати таких людей можуть лише після ретельного медогляду.

Чи посилять мобілізацію у 2023 році

Це можливо, якщо на фронті відбудуться якісь дуже різкі зміни. Але станом на зараз військово-політичне керівництво України не повідомляло про подібні зміни, крім того, рішення щодо посилення мобілізації приймає президент України, зокрема він:

здійснює загальне керівництво у сфері мобілізаційної підготовки та мобілізації держави; визначає мету, завдання, вид, обсяги, порядок і строки проведення мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Мобілізаційні потреби залежні від декількох факторів. Потребу розраховують самі військові. Питання стосовно мобілізації впорядковані Законом “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та Конституцією України.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Війна триває: чи посилять мобілізацію в Україні у 2023-му році