facebook

Забрали в сім’ю та видавали за своїх: мешканці села врятували від примусової депортації в рф десятки дітей з інтернату

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, росіяни примусово вивозять малюків із українських дитбудинків та інтернатів до рф. На щастя понад 50 дітей вдалося сховали від окупантів співробітникам Центру соціально-психологічної реабілітації та мешканці села Степанівка на Херсонщини. За цими дітьми приходили російські військові в супроводі ФСБ. Про це йдеться в матеріалі ТСН.

У центрі соціально-психологічної реабілітації на Херсонщині живуть діти-сироти або ті, що опинилися в складних життєвих обставинах. Його директор Володимир Сагайдак розказує, що найстрашніше було під окупацією – це страх, що дітей можуть силою забрати та вивезти до росії.

“Я зрозумів, коли прийдуть росіяни буде проблема. Тому що 52 дитини на такий заклад – це гарна картинка для Росії, для пропагандистів. Ми порадилися з колективом і почали ховати дітей”, – розповідає Володимир.

Дітей сховала громада – всіх розібрали в родини. Оксана Коваль працює в цьому центрі, до себе додому взяла трьох дітей: дев’яти, восьми та трьох років. Людям, що цікавилися в неї, звідки вони, казала, що це племінники. Про всяк випадок, щоб хтось не доніс на неї окупантам. “Два брата та сестру ми забрали до себе додому. Вони жили у нас 2 місяці. Травень-червень місяць повністю. Ми за ними дивились. Це була, як наша родина. Ці діти зараз в прийомній сім’ї, але говорити, де вони, я не можу”, – каже Оксана.

Люди допомагали продуктами. “Ті, які розуміли, що у нас діти, яких ми переховуємо – намагалися нам навіть допомагати. Допомагали молоком, давали безкоштовно, хтось картоплю приносив, хто брали з нашими дітками гралися. Найважче – це переживали, щоб дійсно, як казали вже, щоб не прийшли. Щоб просто не прийшли до хати”, – розповідає жінка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Забрали в сім’ю та видавали за своїх: мешканці села врятували від примусової депортації в рф десятки дітей з інтернату