facebook

23 ознаки інтровертів, яких часто сприймають за екстравертів

Ви думаєте, що добре знаєте людей, а тому можете швидко визначити, до якого типу особистості вони відносяться — екстравертів чи інтровертів? Але, виявляється, дуже часто людина й сама помилкової думки про себе. Наприклад, вважає себе екстравертом, бо, на її думку, інтроверт — це хтось дуже сором’язливий. Тому сьогоднішня стаття допоможе краще зрозуміти цей поділ, адже розкриває ознаки інтровертів, яких часто сприймають за екстравертів.

Ви вважаєте, що можете визначити інтроверта в натовпі? Подумайте ще раз. Незважаючи на те, що стереотипним інтровертом може бути той, хто на вечірці тусується сам з собою, сидячи за столиком з телефоном в руках, інтровертна особистість може бути притаманна і будь-якій світській левиці.

“Справа в тому, що виявити інтроверта може бути складніше, ніж знайти Уоллі (головний герой популярної гри “Де Уоллі?”)”, – розповіла Софія Демблінг, автор книги “Шлях інтроверта: жити спокійним життям в галасливому світі”.

Багато інтровертів можуть видавати себе за екстравертів

Люди часто не знають, що вони інтроверти (особливо якщо вони не сором’язливі), тому що не можуть зрозуміти, що бути інтровертом — це щось більше, ніж просто проводити час на самоті. Замість цього, більш розумно буде звернути увагу на те, чи втрачають вони або отримують енергію в оточенні інших,  навіть якщо компанія друзів приносить їм задоволення.

“Інтроверсія є одним з основних видів темпераменту, тому соціальний аспект — це всього лише те, на чому зосереджуються люди, при цьому цей соціальний аспект насправді відображає лише невелику частину сутності інтроверта”, – сказав доктор Марті Олсен Лейні, психотерапевт і автор книги “Переваги інтроверта”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Незважаючи на суперечки навколо інтроверсії, часто спостерігається неправильне розуміння рис особистості, які їй притаманні. В 2010-му році Американська психіатрична асоціація навіть вважала за потрібне класифікувати “інтровертність особистості” як розлад, шляхом внесення його в Діагностичне і статистичне керівництво (DSM -5), яке використовується для діагностики психічних захворювань.

Але все більше і більше інтровертів висловлюються про те, що насправді означає бути “тихим” типом людини. Тому пропонуємо вам ознайомитися із ознаками інтровертів, яких часто сприймають за екстравертів. Можливо, вам теж притаманні деякі з них.

1. Інтровертів виснажують пусті розмови

Інтроверти, як відомо, відчувають справжні фобії щодо розмов ні про що, тому що вони розцінюють їх як порожню балаканину або зайве джерело для занепокоєння, вважають їх дратівливими. Для багатьох “тихих” типів бесіди про все на світі можуть здаватися нещирими.

Автор книги “Сила інтроверта: чому ваше внутрішнє життя є вашою прихованою силою” Лорі Гельго пояснює це так: “Інтроверти не ненавидять пусті розмови через те, що не люблять людей. Ми ненавидимо пусті балачки, тому що ненавидимо бар’єри, які вони створюють між людьми”.

2. Вони ходять на вечірки, але не для того, щоб зустрічатися з людьми

Якщо ви інтроверт, вам іноді подобається відвідувати вечірки, але, ймовірніше, ви не будете цього робити, тому що ви не любите знайомитися з новими людьми. На вечірці більшість інтровертів воліють проводити час з тими, кого вони вже знають, і поруч з якими відчувають себе комфортно. Якщо їм пощастить познайомитися з новою людиною і порозумітися з нею, чудово, але зустрічатися з людьми рідко є їхньою ціллю.

3. Вони часто відчувають себе самотніми у натовпі

Ви коли-небудь відчували себе сторонньою людиною під час вечірок або групових заходів, навіть з людьми, яких ви знаєте?

“Якщо ви, як правило, відчуваєте себе самотнім у натовпі, ви можете бути інтровертом”, – каже Софія Демблінг.

4. Налагодження зв’язків змушує інтровертів почуватись фальшивкою

Неформальне спілкування (світська бесіда з кінцевою метою просування вашої кар’єри) може змусити інтровертів почуватися лицемірами, адже вони хочуть бути чесними в роботі з будь-ким.

“Нові знайомства і зв’язки стають важким завданням, якщо ми робимо це таким способом, який викликає стрес у нас самих”, – каже Демблінг. Тому вона радить інтровертам працювати в невеликих, добре знайомих колективах, а не у величезних і змішаних.

5. Їх називають “занадто вразливими”

Чи є у вас схильність до філософських бесід і любов до роздумів над книгами і фільмами? Якщо так, то ви справжнісінький “книжковий” інтроверт.

“Інтроверти люблять раптово втрачати над собою контроль”, – каже Демблінг.

6. Вони легко відволікаються

У той час як екстраверти, як правило, швидко починають нудьгувати, коли не мають чим зайнятися, інтроверти мають протилежну проблему — вони легко відволікаються і замислюються під час того, як від них вимагається виконання великої кількості завдань.

“Екстравертам набагато швидше стає нудно, ніж інтровертам, при виконанні монотонних завдань, ймовірно, тому що вони успішно себе показують там, де потрібен високий рівень уваги, – написали дослідники з Університету Кларка в одній статті, опублікованій в журналі “Персональна і соціальна психологія”. – На відміну від цього, інтроверти легко відволікаються і, отже, надають перевагу неактивному середовищу”.

7. Вони не сприймають застій в роботі як непродуктивність

Однією з найбільш фундаментальних характеристик інтровертів є те, що їм потрібно провести певний час на самоті, щоб “перезарядити свої батарейки”. У той час як екстраверт буде відчувати нудьгу або занепокоєння, провівши цілий день вдома наодинці з чаєм і безліччю журналів, такий спосіб проведення часу здається необхідним і радісним для інтроверта.

8. Прочитати лекцію перед 500 осіб здається менш важким завданням, ніж те, щоб після цього поспілкуватися з цими ж людьми ближче

Інтроверти можуть бути відмінними лідерами і ораторами (незважаючи на те, що їх вважають тихими людьми), вони не завжди боятися загальної уваги.

Такі артисти, як Леді Гага, Крістіна Агілера і Емма Уотсон ідентифікують себе як інтроверти, і за оцінками експертів близько 40% керівників мають інтровертний тип особистості.

9. Коли вони заходять в метро, то сідають в кінці лавки, а не посередині

Якщо з’являється така можливість, інтроверти, як правило, уникають оточення людей з усіх боків.

“Ми любимо сідати в тих місцях, звідки можемо піти, коли нам захочеться, – каже Демблінг. – Коли я йду в театр, я хочу зайнятися місце біля проходу або ззаду”.

10. Вони починають“закриватися” після того, як були активними протягом тривалого часу

Ви починаєте втомлюватися і не реагуєте ні на що після того, як занадто довго вели активне життя? Ймовірно це так, тому що ви намагаєтеся зберегти свою енергію.

“Діяльність у зовнішньому світі змушує інтровертів витрачати енергію, після чого їм необхідно піти і відновити свої сили в спокійному місці, – каже та ж Демблінг. – Якщо поруч немає тихого місця, багато інтровертів можуть просто абстрагуватися від того, що відбувається”.

11. У них стосунки з екстравертом

Це правда, що протилежності притягуються, і тому інтровертів часто притягують товариські екстраверти, які змушують їх весело проводити час, а не вести себе занадто серйозно.

“Інтроверти іноді звертають увагу на екстравертів, тому що вони також хотіли б весело проводити час”, – каже Демблінг.

12. Вони віддають перевагу бути експертом в одній області, ніж намагатися зробити все і відразу

Згідно з думкою Олсен Ланей, головні принципи мислення, які керують інтровертами, дозволяють їм зосередитися і думати про конкретні речі деякий час. Тому вони орієнтуються на інтенсивне вивчення одного предмета і вдосконаленні своїх навичок.

13. Вони активно уникають будь-яких шоу, які можуть бути пов’язані з участю аудиторії

Бо насправді немає нічого страшнішого, ніж це, чи не так?

14. Вони не завжди відповідають на дзвінки — навіть від друзів

Інтроверти можуть не відповісти на дзвінок навіть від тих людей, яких люблять, але обов’язково їм перетелефонують, як тільки будуть готові до цього морально.

“Телефонний дзвінок для мене — це щось подібне до того, як хтось вискакує з-за шафи і кричить “буу!, – каже Демблінг. – Я справді люблю довгі телефонні розмови з друзями, але не тоді, коли вони “звалюються” на мене, як грім серед ясного неба”.

15. Вони помічають деталі, які не бачать інші

Позитивна сторона того, що інтроверти вміють перебувати в глибокій задумі, полягає в тому, що це дозволяє їм часто помічати те, що не вдається іншим навколо. В ході дослідження було виявлено, що у інтровертів спостерігається більш висока мозкова активність при обробці візуальної інформації, в порівнянні з екстравертами.

16. Ви постійно ведете внутрішній монолог

“Екстраверти не ведуть такого ж внутрішнього монологу, як це робимо ми, – каже Олсен Ланей. – Більшості інтровертам необхідно спочатку подумати, а вже потім говорити”.

17. У вас низький кров’яний тиск

Японське дослідження, проведене в 2006-му році, показало, що інтроверти, як правило, мають більш низький кров’яний тиск, ніж їх колеги екстраверти.

18. Починаючи з 20 років, їх називають мудрим не по роках

Інтроверти помічають і запам’ятовують велику кількість інформації, і вони завжди думають, перш ніж щось сказати, що дозволяє їм здаватися розумнішим за інших.

“Інтроверти аналітичні та схильні довго роздумувати, – каже Демблінг. – Це допомагає їм здаватися мудрими”.

19. Вони не насолоджуються своїм оточенням

Величезні вечірки — не для інтровертів. Екстраверти та інтроверти значно відрізняються в тому, як їх мозок проводить враження через центри задоволення.

Дослідники продемонстрували це явище, даючи ріталін — наркотик типу СПАУ, який стимулює виробництво допаміну в мозку — інтровертним і екстравертним студентам. Вони виявили, що екстраверти найчастіше пов’язують досягнення почуття ейфорії з припливом дофаміну з середовища, в якому вони перебували. Інтроверти, навпаки, не асоціювали почуття зі своїм оточенням.

20. Вони дивляться на картину в цілому

Коли Юнг описував образ мислення інтровертів, він пояснив, що вони більше зацікавлені в ідеях та в загальній картині, а не в фактах і подробицях. Звичайно, багато інтровертів добиваються помітних успіхів у виконанні завдань з великою кількістю деталей, але вони частіше мають здатність до сприйняття більш абстрактних понять.

“Інтроверти справді насолоджуються абстрактними обговореннями”, – підтверджує Демблінг.

21. Їх часто просять “вийти з оболонки”

Багато дітей-інтровертів думають, що з ними відбувається щось “не те”, якщо вони за своєю природою менш відкриті і напористі, ніж їх однолітки. Інтроверти-дорослі часто розповідають, що коли вони були дітьми, їм часто говорили, щоб вони вийшли зі “своєї раковини” і нарешті почали брати участь в житті класу.

22. Вони люблять писати

Інтроверти в більшості випадків краще спілкуються в письмовій формі, ніж при особистій зустрічі, і багатьох з них привертає самотня, творча письмова робота. Більшість інтровертів (як наприклад, автор “Гаррі Поттера”, письменниця Джоан Роулінг) говорить, що вони відчувають себе найбільш креативними, коли у них є час, щоб побути наодинці зі своїми думками.

Вони чергують етапи роботи та самотності з періодами соціальної активності

Інтроверти можуть рухатися навколо своєї інтровертної “установки”, яка передбачає, що вони повинні знайти баланс між своєю самотністю і громадською діяльністю. Але, як стверджує Олсен Ланей, коли вони рухаються занадто багато (а можливо навіть перенапружуються, дуже довго обертаючись в суспільстві та бізнесі), то отримують стрес, і їм необхідно повернутися назад до усамітнення. Це може проявлятися в періодах підвищеної соціальної активності, а потім балансування його з періодом внутрішнього усамітнення.

“У них є особливі точки відновлення, які, здається, корелюють з тим, наскільки сильно вони взаємодія з оточуючими, – каже Демблінг. – У всіх нас є наші власні цикли”.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

23 ознаки інтровертів, яких часто сприймають за екстравертів