facebook

Українські біженці почали масово отримувати листи з вимогою повернути виплати від Польщі: що відбувається?

Українські біженці, які виїхали з Польщі, почали отримувати листи із вимогою повернути одержані там виплати. Йдеться про допомогу, яку було нараховано ZUS – місцевим управлінням соціального страхування.

Як інформує “biz.today.ua”, наші співвітчизники, які виїхали через війну до Польщі, можуть розраховувати на різні види допомоги. Одна з них – програма 500+. Вона призначена для українських біженців з дітьми.

Громадяни оформляють допомогу через ZUS на дітей віком до 18 років. Коли українці повертаються додому, вони мають проінформувати про це організацію, щоб виплати припинилися.

Юрист Вікторія Коретник повідомила, що отримує листи від біженців, які ще влітку покинули Польщу. Вони перед виїздом повідомили ZUS через відповідну заяву, закрили банківські рахунки та повернули картки, на яку отримували гроші. Але, незважаючи на це, їм було зараховано ще одну виплату. Проте люди вже не мають доступу до коштів.

Коретник пояснила, що люди могли отримати гроші за той місяць, поки залишалися в Польщі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Однак, якщо за місяць, наступний за місяцем, в якому громадянин України виїхав з Польщі, йому було виплачено допомогу 500 або інші соціальні виплати, вона вважається такою, на яку він не мав права, і ці кошти потрібно повернути”, – пояснила юрист у своєму Telegram-каналі.

Повернути переказ слід до Установи соціального страхування на рахунок: 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017.

При переказі із зарубіжного (українського) банківського рахунку, перед його номером потрібно додати PL – PL 82 1020 5604 02007 код BIC (SWIFT): BPKOPLPW. У призначенні платежу зазначається номер справи, ім’я та прізвище отримувача допомоги та приписка: 500.

 

Вікторія Коретник порадила людям, які вже не мають доступу до їх кабінету чи рахунку, зв’язатися з ZUS та дізнатися деталі повернення коштів. Можна звертатись на електронну пошту [email protected].

Також можна написати на сайт ZUS, або зателефонувати на гарячу лінію за телефоном: 48 22 444 02 55. Вона працює в період з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 18.00.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українські біженці почали масово отримувати листи з вимогою повернути виплати від Польщі: що відбувається?