facebook

У банках та обмінниках України відмовляються приймати долари: які банкноти не вийде продати

За ухвалою НБУ державні та комерційні банки повинні приймати долари 1996 року випуску та змінювати їх на нові. Аналогічно і з банкнотами, які мають незначні ушкодження. Обмін провадиться з урахуванням комісії, встановленої фінустановою.

 

Однак на практиці представники банків та обмінників часто відмовляються обміняти купюри, відправляють їх на додаткову експертизу і лише потім видають замість них нові. Справа в тому, що співробітники мають враховувати внутрішні правила своїх установ, тому деякі долари не хочуть приймати.

У купюрах, що їх випустили після 1996 року, використовувалися нові технології захисту. Тому підробки найчастіше буває складно відрізнити від оригіналів – і касири мінімізують ризики.

Загалом українські банки повинні здійснювати обмін сильно зношених, склеєних та розірваних купюр, пропалених, обпалених доларів, зі зміною кольору, відсутністю написів та захисної стрічки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Деякі грошові знаки можуть надіслати за кордон, де знаходиться банк-кореспондент, для перевірки та обміну. Процедура може тривати до шести місяців і коштуватиме 10-50% від номіналу. Це залежатиме від ступеня пошкодження доларів.

У 2021 році Кабмін затвердив стратегічні напрями для запобігання відмиванню грошей. Тому перевіряються не лише справжність, а й історія банкноти. Це проводиться для того, щоб упевнитись, що долари не були задіяні у торгівлі зброєю та наркотиками.

Найбільшу підозру викликають купюри з надривами, плямами та проколами. Їх зобов’язані відправляти до іноземного банку-кореспондента, який є партнером і допомагає реалізувати валюту.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У банках та обмінниках України відмовляються приймати долари: які банкноти не вийде продати