facebook

Є одна умова. Який порядок вручення повісток на роботі за новими правилами

Є одна умова. Який порядок вручення повісток на роботі за новими правилами


В Україні змінили правила ведення військового обліку та вручення повістки. Розповідаємо, які права та обов’язки у роботодавців та в якому порядку вони видають повістки під час мобілізації.
В Україні згідно з новими правилами обліку за Постановою 1487 в 2023 році роботодавці не лише мають вести військовий облік працівників, прийняти на роботу або навчання військовозобов’язану особу можуть лише після взяття його на військовий облік. А дівчат, які навчаються на медичних спеціальностях, беруть на військовий облік на останньому курсу навчання.

Роботодавці також зобов’язані подавати до територіальних центрів комплектування та інформувати про взяття на роботу та звільнення працівників, а також надавати інформацію про них, поки вони вважаються працівниками компанії:

роботодавці відправляють у 7-ми денний термін до ТЦК інформацію про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання військовозобов’язаного;
роботодавці мають здійснювати оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до ТЦК та видавати повістки.
Проте, видача повісток на роботі здійснюється за прописаними правилами.

Якщо роботодавець отримав розпорядження від ТЦК, він зобов’язаний:

видати наказ (розпорядження) про оповіщення ПВР, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
вручити ПВР повістки про явку за викликом до ТЦК;
письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з числа ПВР, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям ПВР до відповідного ТЦК;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тобто, роботодавець може здійснювати оповіщення та вручати повістки своїм підлеглим, але лише якщо отримав відповідне розпорядження від начальника ТЦК.

Перевірка бізнесу щодо військового обліку працівників
Як повідомляють NV юристи радники Asters Юна Потьомкіна та Антон Сінцов, порядок також передбачає можливість проведення перевірок стану організації та ведення бізнесом військового обліку ПВР. Передбачається завчасне — не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки — доведення до бізнесу цілої низки питань, зокрема про:
наявність відповідальних за військовий облік та належність ведення ними військового обліку;
трудова дисципліна при прийнятті на роботу та звільненні і відповідне інформування ТЦК;
стан забезпечення оповіщення та прибуття ПВР до відповідних ТЦК;
організація, стан та результати звіряння облікових даних з ТЦК;
стан доведення до ПВР Правил військового обліку під особистий підпис та контроль за їх виконанням;
організація та стан бронювання військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві;
організація та результати усунення недоліків, виявлених під час проведення попередніх перевірок стану військового обліку.

Відповідальність бізнесу за порушення правил військового обліку
Наразі в частині відповідальності бізнесу Порядок обмежується загальними формулюваннями «несуть відповідальність згідно із законом».

Така відповідальність встановлена статтею 210−1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію накладення штрафу на посадових осіб (в залежності від рівня порушення) від 3 400 до 8 500 грн.

«Хоча розмір фінансової санкції є відносно невеликим, проте ми не виключаємо, що притягнення до відповідальності посадової особи буде здійснюватися ТЦК шляхом накладення однієї санкції за кожне окремо взяте порушення кожного окремо взятого обов’язку», ― підкреслили експерти.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Є одна умова. Який порядок вручення повісток на роботі за новими правилами