facebook

Мобілізація 2023: повістки не за місцем обліку і реєстрації ― що робити і куди йти

Отримання повістки від ТЦК не за місцем обліку ― розповсюджена ситуація, оскільки їх виписують на вулицях у багатьох населених пунктах.

Воєнний стан та загальна мобілізація подовжені в Україні до 19 травня 2023 року. Військові та поліція виписують повістки на вулиці чоловікам від 18 до 60 років. Проте часто бувають випадки, коли повістку виписують не за місцем обліку й реєстрації.

Майор ЗСУ Олександр Мельничук розповів у коментарі NV, що робити, коли повістку видали на вулиці, але людині, яка стоїть на обліку в територіальному центрі комплектування в іншому місті/районі/області.

Постановою уряду № 92 від 1 лютого ухвалено рішення, що ВЛК, які працювали під час призову, зараз мають поновити роботу та проводити огляд чоловіків від 27 років, які з’являються за повісткою.

За словами Олександра Мельничука, повістка ― це повідомлення чоловікові про те, що треба актуалізувати дані та пройти медкомісію, але видавання її не за місцем обліку викликає додаткові труднощі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо ТЦК виписав повідомлення цій людині, то треба розуміти різницю. Повістка ― це повідомлення людині, інформативне нагадування, воно може називатися повістка, а насправді це повідомлення, що людина має прийти, пройти медичну комісію та звірку всіх даних”, ― каже він.

Що робити, якщо повістка видана не за місцем обліку й рєстрації
Майор ЗСУ пояснив випадок, коли людина, наприклад, стоїть на обліку у Львові, а працює в Києві й отримала повістку на вулиці. Отримання повістки від ТЦК не за місцем обліку ― розповсюджена ситуація, оскільки їх виписують на вулицях у багатьох населених пунктах.

“Якщо вона в Києві отримала, вона приходить у Києві та пояснює, що вона зареєстрована в такому-то місці. Далі з ТЦК розрулююється питання ― чи йти в Києві, чи їхати до Львова”, ― пояснив співрозмовник.

Мельничук підкреслив, що під час війни чоловіки не мають права змінювати місце проживання без дозволу голови ТЦК. Коли людина змінює місце проживання, відбувається обмін документами з ТЦК.

Хто має право видавати повістки
Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом зазначає в статті 56, хто має право видавати повістки:

представники органів місцевого самоврядування;
керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
представники закладів освіти;
посадові особи районного (міського) ТЦК.
Зазначені особи видають повістки зразка, вказаного в Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ 1487.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація 2023: повістки не за місцем обліку і реєстрації ― що робити і куди йти