facebook

Правила виїзду чоловіків за кордон можуть змінити: що пропонують в Раді

Депутати можуть спростити перетин кордону під час воєнного стану.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт, що змінює правила виїзду чоловіків за кордон у період дії воєнного стану.

Що саме пропонують депутати і які “підводні камені” має законопроєкт, розповів адвокат Андрій Новак в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua.

“Актуальна тема на сьогодні – виїзд студентів за кордон. Нещодавно, 3 числа, Верховна Рада подала новий законопроєкт про можливість перетину кордону не тільки студентам, а всім, хто має відстрочку від мобілізації. Наразі велика кількість категорій, які мають право на відстрочку від мобілізації, і так мають право на перетин кордону, але з певними особливостями. Наразі ж пропонують надати такий доступ не тільки раніше встановленим категоріям, але й іншим, хто має право на відстрочку. Зокрема, це студенти, батьки й родичі загиблих бійців – або на нинішній стадії війни, або під час АТО/ООС”, – розповів юрист.

Новак в цілому позитивно оцінив законопроєкт, але звернув увагу на “деякі проблеми корупційного характеру”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“По-перше, пропонується випускати всіх військовозобов’язаних, навіть тих, які не підпадають під категорію відстрочки, і яким раніше було заборонено перетинати кордон взагалі. Але пропонують випускати за умови, що при ньому лише дозвіл на перетин кордону. Тут є перша корупційна складова – такі дозволи можуть видаватися за гроші не дуже законослухняними представниками центрів комплектування”, – зазначив він.

Адвокат також зауважив, що “в громадян, які перетинають кордон за дозволом центру комплектування, які по ідеї взагалі не повинні були б перетинати, є обов’язок повернутися в Україну через 30 днів, інакше їх можуть притягнути до кримінальної або адміністративної відповідальності”.

“Але яка саме це буде відповідальність – поки не визначено. Крім того, від такої відповідальності за фактом можна буде відкупитися, внісши платіж на допомогу Збройним силам. Грубо кажучи – на спеціальний рахунок, який буде створено на підтримку ЗСУ. Там також вказано суму – це один розмір прожиткового мінімуму за один повний тиждень перебування за кордоном понад встановлений час. Фактично в цій ситуації я вбачаю, що якщо раніше громадяни давали гроші кому не лінь, щоб їм зробили медичну довідку, внесли в список для перетину кордону… зараз вони в той самий незаконний спосіб можуть домовитись з представниками центрів комплектування”, – розповів Новак.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Правила виїзду чоловіків за кордон можуть змінити: що пропонують в Раді